Klik venligst
BJÄRE 2021-12-06 KL. 12:30

Stor brist på spermier och ägg i Skåne

Av Peter Jakobsson

Stor brist på spermier och ägg i Skåne

Det är brist på organ och vävnader. Det uppmärksammade Region Skåne under Donationsveckan. Men faktum är att organbristen börjar redan innan livet självt. Det är nämligen stor brist på både ägg och spermier i Skåne.
– Vi har alltid ett skriande behov, säger Margareta Kitlinski, sektionschef vid Reproduktionsmedicinskt centrum i Region Skåne.

Kanske är könsceller inte det första man tänker på när man tänker donation. Men spermier och ägg räknas som vävnad och donation har enormt stor betydelse.
– Vi räddar inte liv, men vi skapar liv, säger Margareta Kitlinski.

Under pandemin har verksamheten gått på sparlåga. Medarbetare har beordrats att jobba med covid-sjuka och en del skåningar har varit rädda för att besöka sjukhuset. Under en period i våras fick donationerna för första gången helt sättas på paus.
– Vi hade varken spermier eller ägg. Det var helt tomt i våra förråd.

Nu har donatorerna så smått börjat komma tillbaka. Men behoven är fortsatt långt större än tillgången till spermier och ägg.

Längtan efter barn är stor och väntetiderna kan i vissa fall vara upp till två år. För en del kan den långa väntan innebära att de passerar åldersgränsen för att kunna genomföra en behandling.

Margareta Kitlinski hoppas nu att fler ska anmäla att de vill donera spermier och ägg.