Klik venligst
BJÄRE 2023-03-06 KL. 06:00

"Svårt att spara just nu"

Av Carina Nilsson

Det är tuffa tider ekonomiskt för de allra flesta, inte minst studenter. Nyligen höll Swedbank en föreläsning om privatekonomi för SFI-studenterna i Båstad.
– Det är jättebra att få tips om sin ekonomi, jag gör alltid en budget, säger Marwa Abdall.


Jolin Mårtensson och Alaa Saleh föreläste om privatekonomi för SFI-studenterna i Båstad. Foto: Carina Nilsson

Swedbank jobbar mycket med föreläsningar i privatekonomi. Under torsdagen höll de båda privatrådgivarna Jolin Mårtensson och Alaa Saleh en föreläsning i grundläggande privatekonomi för studenterna på SFI i Båstad. Ungefär 30 elever som läser svenska C och uppåt fick med sig mängder av bra tips för den egna ekonomin.
– Vi riktar in oss på lite olika saker beroende på vilka vi föreläser för, om det är ungdomar, äldre eller som här personer som kommer från andra länder. Men det finns ett stort digitalt utanförskap både bland många nyanlända och äldre, säger Alaa Saleh.
– Privatekonomi är inget ämne som man läser särskilt mycket i skolan, ändå är det så viktigt för att man ska kunna klara sig bra i samhället, det här är verkligen livskunskap. För SFI-eleverna handlar mycket om att förstå det svenska systemet, det skiljer sig mycket åt i olika länder, säger Jolin Mårtensson.


Alaa Saleh och Jolin Mårtensson föreläser om privatekonomi för Swedbank, ett ämne som är högaktuellt när många fått en försämrad ekonomi. Foto: Carina Nilsson


Båda privatrådgivarna är dessutom som klippta och skurna för uppgiften. Jolin har en bakgrund som SFI-lärare och Alaa har själv gjort resan som SFI-eleverna gör. Han har rötterna i Syrien, där han bland annat jobbade som revisor, innan han kom till Sverige 2015.
– Jolin var även min lärare när jag började läsa in gymnasiekompetens här i Sverige. Det är väldigt kul att vi numera jobbar på samma företag och gör den här föreläsningen tillsammans, säger han.

På föreläsningen gick Jolin och Alaa bland annat igenom hur det fungerar med sparande, bolån och snabblån samt bedrägerier och bank-id.
– Det är mycket att lära sig i Sverige, hur det fungerar med jobb, skatt, a-kassa och pension. Det är många som inte har koll på detta, även svenskar som är födda här vet inte alltid hur det fungerar. Hade jag inte jobbat på banken hade jag kanske inte heller haft koll på allt, säger Alaa.

En utmaning med att föreläsa för SFI-eleverna är att lägga det på en lagom språklig nivå.
– Eleverna är på lite olika nivåer med svenskan och det är också stor skillnad på hur mycket annan utbildning man har med sig, säger Jolin.


Marwa Abdall tycker det är väldigt viktigt att göra en bugdet. Hon studerar till undersköterska och hoppas kunna spara mer i framtiden. Foto: Carina Nilsson


I sin föreläsning trycker de båda rådgivarna också hårt på hur viktigt det är att spara – både regelbundet och till en buffert.
– Vi har 10:2-regeln som vi kallar det. Det betyder att man ska försöka spara tio procent av sin inkomst och tvåan står för två månadslöner på banken. Det bör alla försöka ha för att klara oväntade utgifter bland annat. När man har det, då kan man också börja spara i fonder eller aktier, säger Jolin Mårtensson och tillägger att de är medvetna om att det är svårt för många att spara just nu vilket eleverna instämmer i.

Marwa Abdall tycker det är bra att få lära sig mer om privatekonomi.
– Jag har bott i Sverige sedan 2017 och läser en utbildning till undersköterska och hoppas att jag får jobb som det så småningom. Jag har jobbat lite på sjukhus i Sudan tidigare, säger hon och fortsätter:
– Jag har lärt mig många bra saker idag om sparande, hur man ska använda sitt bank-id med mera. Jag brukar också göra en budget och se till att pengarna räcker. Blir det något över blir det saker till min son. Han är fyra år, och jag måste kämpa för mig och för honom så han får en bra framtid.