Av Carina Nilsson
Miljö- och byggnadsnämnden i Båstads kommun har beslutat att ett par på Bjäre ska betala nära 230 000 kronor i byggsanktionsavgift. Nämnden anser att de har uppfört en industribyggnad på sin fastighet på Bjäre utan att ha startbesked.
Ärendet har en historia som sträcker sig över tio år tillbaka i tiden.
– Det här är ett ärende med många turer som har utspelat sig även långt före min tid som ordförande i nämnden. Fastighetsägarna har haft bygglov och rivningstillstånd men man har inte gjort det man ska, säger Rustan Svensson (M) som är ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.
År 2012 beviljade kommunstyrelsen ett villkorat bygglov för nybyggnad av bostadshus samt rivning av befintlig gård.
Bygglovet gällde under förutsättning att de befintliga byggnaderna samt gårdsbyggnaderna skulle rivas, och att rivningen skulle genomföras innan den nya byggnaden kunde tas i bruk.
Men den nya byggnaden uppfördes inte enligt bygglovet och huset togs i bruk utan slutbevis. Rivningen gjordes inte heller klar.
2022 ville fastighetsägarna göra en om- och tillbyggnad av samma byggnad som tidigare godkänts för rivning. Samhällsbyggnadskontoret sade nej. Fastighetsägarna överklagade då till både länsstyrelsen samt mark- och miljödomstolen, men fick avslag i båda instanserna.
Det senaste beslutet handlar nu om att fastighetsägarna har byggt en industri-/verksamhetsbyggnad på 115 kvadratmeter och gjutit en betongplatta på 278 kvadratmeter utan att ha bygglov eller andra tillstånd på plats. Byggnaderna och betongplattan ligger dessutom inom skyddszonen för vägen intill, där nybyggnation är förbjuden.
Samhällsbyggnadskontoret anser inte heller att byggnaden kan betraktas som en bygglovsbefriad ekonomibyggnad på lantbruksfastighet.
I beslutet skriver man: ”På fastigheten har ingen aktiv jordbruksverksamhet bedrivits.” …” Det är tydligt att på en fastighet med cirka 2,5 hektar betesmark kan ingen jordbruksverksamhet bedrivas i sådan omfattning att den kan betraktas som huvudsaklig sysselsättning för fastighetsägarna.”
– Vi tycker att vi har kommit till vägs ände i det här ärendet. Det har testats i domstol utan framgång för fastighetsägarna, och någonstans får man ta straffet om man struntar i reglerna. Det sticker ju också i ögonen på omgivningen när man inte följer reglerna, säger Rustan Svensson.
Fastighetsägarna har nu alltså fått en byggsanktionsavgift på 229 200 kronor, som kan komma att höjas till max tre miljoner (50 prisbasbelopp) om inte paret vidtar rättelse.
Paret har överklagat kommunens beslut till länsstyrelsen.