Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2019-07-12 KL. 13:35

Sweorna på jubileumsträff i Båstad

Sweorna på jubileumsträff i Båstad

Föreningen SWEA är för kvinnor som bor eller har bott utomlands under delar av sina liv. Runt om i världen finns lokalföreningar. En gång om året anordnas en sommarträff, i år föll platsvalet på Bjäre och Båstad.

Grundaren av föreningen är Agneta Nilsson som bott i USA i 54 år men spenderar varje sommar i Sverige. Med en man som var högt uppsatt på SAS så har hon flugit runt mycket i världen.
– Även om jag fick svenska tidningar varje dag så ville jag veta mer om Sverige när jag var i USA. Det var då jag kom på att starta en grupp för svenskor i Los Angeles som kunde träffas och även bjuda in föreläsare att lyssna på.

Gruppen hade till en början inga stora planer men grunden för det som idag är SWEA International var lagd. Detta var 1979, för 40 år sedan.
– Det bara växte och växte med fler medlemmar och fler städer som hade sina egna avdelningar. Hade du frågat mig då, om jag trodde det skulle bli vad det blev, hade jag aldrig trott det, säger Agneta.

Föreningen förgrenade sig. Först var det i USA och sedan spred det sig till andra länder. I dagsläget är det drygt 7000 personer i 72 avdelningar runt om i världen som är medlemmar i SWEA.

För 30-40 år sedan när svenskor flyttade utomlands så var det ofta på grund av männens jobb och kvinnorna skulle få familjen att fungera i ett främmande land. Att kunna dela med sig av erfarenheter och även för att skapa kontakter blev SWEA viktigt för många.
– Denna föreningen är något helt outstanding. Vi har det roligt och gör ett givande jobb. Vi genererar pengar som vi ger bort i stipendier. Vi samarbetar med ambassader och konsulat i alla länder vi är verksamma i, förklarar Agneta.
Organisationen värnar även om svenska traditioner och arrangerar midsommarfirande, lucia med mer som svenskar kan ta del av utomlands.
– Ju längre man bor utomlands ju viktigare känns det att kunna dela dessa traditioner med andra.

Nu har Agneta lämnat över det aktiva jobbet med föreningen till andra men har kvar sin titel som Chairman Emeritus.
– Nu när jag tittar i backspegeln efter 40 år med föreningen inser jag att det var genialt att bilda den. Det var precis vad som behövdes. Jag är mycket stolt över vad jag har skapat.
En gång per år har SWEA en sommarträff i Sverige. Då kommer det både svenskor som bor utomlands som är hemma i Sverige över sommaren liksom de som nu bor i Sverige men har bott utomlands under en del av sitt liv och då varit engagerade i SWEA.

De började sina sverigesommarträffar i södra Sverige 1999 och har sedan gått norrut. Efter träffen i Kalix förra sommaren så bestämde de sig för att börja om söderöver och då föll valet på Båstad.
– Det roliga när vi ses i Sverige är att det är personer som bor på olika platser i världen som träffas, förklarar Agneta.

Uppdraget att organisera jubileumsträffen föll på Gun Norberg och Ann-Christine Lundstedt som båda bott utomlands men är nu tillbaka i Sverige.

Gun har bott i Singapore och New York och nu är hon tillbaka i Sverige och bor i Halmstad.
– Jag har varit mycket i Båstad genom åren och jag tyckte att det var en bra plats för vår träff.

Tillsammans med Ingrid Persson Skoog har de planerat Båstadträffen väl. Under dagarna har de bland annat varit i Torekov, besökt Dagshög, varit på filmvandring på Hovs Hallar, besökt Birgit Nilsson Museum, Norrvikens Trädgårdar och fått guidad tur på Märta Måås-Fjetterström.

Ann-Christine har bott i Los Angeles och bor nu i Lund.
– Jag var mycket i Båstad på slutet av 60-talet. Jag minns hur vi dansade på Malens havsbad. Det är kul att få vara med och planera och få se Båstad på nytt, säger Ann-Christine.

Efter tre intensiva dygn lämnade Sweorna Båstad. Nästa sommarträff har de bestämt ska bli i Dalsland.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON