Klik venligst
BJÄRE 2024-06-20 KL. 13:15

Tandläkare skrev ut medicin till sig själv

Av Carina Nilsson

Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsnämnd, HSAN, drar in legitimationen för en tandläkare i Båstad. Tandläkaren hade skrivit ut narkotikaklassade tabletter till sig själv.

Tandläkare skrev ut medicin till sig själv
En tandläkare har mist sin legitimation efter att ha skrivit ut medicin till sig själv. Bilden är en genrebild. Foto: Arkiv

Tandläkaren har avvecklat sitt företag för flera år sedan och har enligt uppgifter till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, inte jobbat som tandläkare på många år. Han har dock fortfarande haft rätt att skriva ut receptbelagda mediciner.

I september 2022 kom en anmälan till IVO från ett apotek i Ängelholm. Personalen hade upptäckt att tandläkaren hade skrivit ut recept på narkotikaklassade läkemedel till sig själv. Det var sammanlagt 200 tabletter av lugnande medicin samt medel mot värk och smärta.

Personalen kände igen tandläkaren, då han även tidigare hade försökt hämta ut medicin. Då var det sömnmedel som han hade skrivit ut till sig själv.

Under IVO:s utredning har det kommit fram att tandläkaren har missbruksproblem och har drabbats av flera sjukdomar. Det är också mot bakgrund av det som IVO anser att han inte kan utöva yrket som tandläkare på ett patientsäkert och tillfredsställande sätt.