Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2017-05-11 KL. 11:37

Tankar och minnen blev till konstverk

Tankar och minnen blev till konstverk

På Café Continental visar nu åtta nyanlända upp sina verk, som de gjort i ett projekt tillsammans med organisationen Zonta. Det är skildringar ur tankarna de har efter sina erfarenheter av krig, förtryck och möjligheten att komma till ett fredligt land.

På vernissagen kunde inte alla skaparna närvara då vissa blivit förflyttade till andra delar av Sverige efter boendet på Hemmeslöv Herrgård lagts ner. Tre av dem var där med olika berättelser om tankarna bakom verken.

Nour Almsref, 23 år, från Syrien kom till Sverige för drygt ett år sedan och pratar helst engelska.
– Mamma är konstnär och jag har målat sen jag var barn. Min ena tavla är ”Dansande Dervisch”, hon är blå för det tycker jag är gudafärgen men min favoritfärg är rosa. I Syrien har Nour studerat ekonomi och nu väntar hon på antagningsbesked från de ekonomiutbildningarna hon sökt i Sverige.
– Jag ska bli en businesswoman, berättar Nour med bestämdhet i blicken.Nour Almsref siktar på att bli affärskvinna

Under tiden på asylboendet i Båstad har hon Zonta att tacka för mycket.
– De är riktiga hjältar, de har varit de som hjälpt och gett stöd till oss och arrangerat utflykter så vi fått se något annat än asylboendet.

Båstad är det enda Nour sett av Sverige men hon älskar det.
– Jag vill gärna vara kvar i Båstad, det är fantastiskt här. Kommer jag in på en högskola på annan ort måste jag dock flytta dit och sen får vi se.

Yaman Haj Darwish från Syrien har varit i Sverige i nästan 2 år och målar abstrakta bilder. I Syrien jobbade han som lärare och han har aldrig målat förut.
– Det var en svår tid när jag satt i väntan och uppehållstillståndet tog tid. Det var mycket tankar i huvudet. Hemma i Syrien visste jag hur saker var och fungerade men kriget tvingade oss att fly. I Sverige kändes först allt så ovisst och osäkerheten var stressande. Genom målningen kunde jag få ut lite tankar och när jag målar finns inte den stressen där just då, berättar Yaman med ett leende.Yaman Haj Darwish rensade tankarna när han målade

På senare tid har han försökt få praktikplatser på skolor för att kunna ta upp läraryrket igen. Under tiden i Båstad har han varit en del på musteriet och hjälpt till med diverse. SFI är avklarad och nu studerar Yaman språket i grundskolan och han pratar och förstår svenska hyggligt.
– Från vad jag hört från andra landsmän som flytt kriget och hamnat i Sverige kan jag konstatera att Båstad har bra ambitioner och erbjuder mycket stöd och hjälp med att komma in i samhället.

Konstprojektet är ett arrangemang mellan Zonta, Vuxenskolan, Båstads kommun och Östra Karups Bygdegård och det var i bygdegården som målarstudion var. Tanken med det var att personerna skulle få komma till en annan miljö än den på asylboendet som de var på alltid annars. Konstnärlig ledare för projektet är Marie-Thérèse Beiring som själv är konstnär.
– Min tanke med projektet var att det skulle vara en oas, en bubbla, där de kunde få sitta och skapa i lugn och ro. Vi fikade, pratade och målade. Jag vägledde dem lite med färgval och tips för att de skulle komma igång.

Marie-Thérèse Beiring, konstnärlig ledare för projektet

Det var många fler än de som representeras på utställningen som har varit med i projektet.
– Det är jag som har gjort urvalet av tavlor som jag tycker är varierande och signifikant för det arbetet som gjordes. Jag ville också att det skulle vara en utställning som kunde tala till både vuxna och barn.

Utställningen pågår på Café Continental till och med 28 maj.

TEXT & FOTO: Peter Jakobsson