BJÄRE 2021-10-05 KL. 13:05

Tävla med matresterna

Av Peter Jakobsson

Nu kan barn och unga i grundskolan tävla med matrester och vinna pengar till klasskassan. Det är tävlingen Resterkocken som för femte gången prisar hur barn och unga som på ett idérikt sätt tar tillvara på matrester och minskar matsvinnet.

Tävla med matresterna

Varje år slänger svenska hushåll drygt 900 000 ton matavfall. Nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas. De livsmedel som hushållen slänger mest av är frukt och grönsaker följt av kött, fisk, skaldjur och ägg samt bröd och bakverk.

I ett initiativ för att belysa problemet med matsvinn kan grundskoleelever vara med i en tävling som fokuserar på att ta hand om mat istället för att slänga den.

Ett antal återvinningsföretag i södra Sverige, där ibland NSR som Båstad är delägare i, ligger bakom tävlingen som har som mål att få barn och unga i grundskolan att minska matsvinnet samt öka kunskapen om livsmedlens hållbarhet och användningsområden.
– Med tävlingen Resterkocken vill vi uppmärksamma matsvinnet. Resterkocken arrangeras för femte året i rad och intresset bara ökar. Det är viktigt att öka kunskapen om hur vi bäst tar hand om vår mat eftersom nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas. Samtidigt vill vi så klart att det ska vara roligt i köket och det hoppas vi att Resterkocken bidrar till. Att barnen har roligt när de skapar restrecept brukar synas i de kreativa restrecepten, säger Linda Aronsson, avfallsstrateg på NSR.
– Förra året hade vi bland annat vinnare från Ringstorpsskolan i Helsingborg, Nyvångsskolan i Åstorp och Errarps skola i Ängelholm. Vi håller tummarna för ännu fler vinnare från NSR:s ägarkommuner i år, fortsätter Linda Aronsson.

Tävlingen går till så att barnen ska laga något riktigt gott av resterna i kylskåpet, äggen med kort utgångsdatum eller frukten som håller på att skrumpna. Detta ska fotas, filmas eller skrivas ner med recept, skickas in och möjlighet att vinna priser finns.

Barn och unga i grundskolan kan tävla enskilt eller i grupp med sitt bästa restrecept.
Tävlingen pågår mellan 1 oktober-1 december 2021. Förstapriset är 10 000 kr till klasskassan som delas ut i två kategorier, årskurs F-6 och årskurs 7-9. Plats 2-23 vinner presentkort till klassen värdt 900 kr/styck från Matsmart.se.

I juryn finns Sandra Mastio som vann Sveriges mästerkock 2015, matstylisten Malin Broman och Erik Andersson som driver den hållbara restaurangen SPILL i Malmö.

Mer information om tävlingen finns hos NSR.