BJÄRE 2023-02-25 KL. 07:00

Tecknaren bakom Emil visar sin bredd

Av Johan W Jönsson

Tecknaren Björn Berg är kanske mest känd som illustratören bakom Emil Lönneberga och Teskedsgumman. Han gjorde dock så mycket mer än så. Lite av den synnerligen flitige konstnärens bredd kan bevittnas på Teckningsmuseet under våren.

Tecknaren bakom Emil visar sin bredd
Ett rum i utställningen kring Björn Berg på Teckningsmuseet ägnas åt familjen och hemma hos-teckningar. Här pekar Maja och Sven på sig själva i pappa Björns teckning. Foto: Johan W Jönsson

För en gångs skull har hela Teckningsmuseets yta använts för en enskild utställning. Och det behövs. Björn Berg levde med pennan i hand och hann med mycket.

Utställningen är en resa i tiden från barndomen i New York fram till Emil, Teskedsgumman och Pomperipossa samt samarbeten med Hasse Alfredsson.

Björns föräldrar var också konstnärer. Han fick sin konstnärliga ådra med modersmjölken. Han föddes i München, familjen mellanlandade i Sverige innan de emigrerade till USA.
– Pappa var med farfar hela tiden och lärde sig av honom. Tiden i New York var väldigt rik på inspiration och präglade pappa, säger dottern Maja Berg Lindelöw.

Tillsammans med sin bror Sven Berg visar Maja runt på den stora utställningen om fadern Björn som avled 2008. De båda medverkade också vid utställningens vernissage.


”Den heliga pennan”, som Björn Bergs barn Maja och Sven benämner den exklusiva kulspetspenna som pappan använde när han tecknade. Foto: Johan W Jönsson


Familjen Berg levde i New York under nio år innan de åkte hem till Sverige igen. Från Central Park till de vilda skogarna i Jämtland.
– Pappa fick för första gången se svenska djur, träd och skog som han sedan blev så fenomenal på att illustrera. Något man ser inte minst i Emil-böckerna, säger Sven.

Björns talang upptäcktes tidigt och han blev väldigt uppmuntrad att teckna som barn. Både i skolan i New York och sedan i Sverige.
– Han var väldigt noggrann redan från början när han ritade av saker. Han var en riktigt nörd som hade öga för detaljer. Pappa var skicklig på att fånga rörelser i flykten.

Skämtteckningar och reklamteckningar finns bland Bergs tidigare verk. Han vann en konsttävling och fick stipendium så att han kunde gå konstskola i Paris.

Björn fick anställning på Dagens Nyheter. Han åkte iväg med journalister på olika uppdrag runt om i världen och tecknade till resereportage.

Han gjorde också mycket illustrationer till Alf Henriksons olika verser som fanns varje dag på Namn- & nytt-sidan i DN. I utställningen finns några av teckningarna med.
– Pappa var en duktig iakttagare och bra på att fånga stämningar. Han hade en förmåga att smälta in och nästan försvinna där han tecknade, säger Sven.

Björn tränade hela tiden sin hand och pennan gick ständigt varm. För att bli så uthållig mjukade han upp handen med cirkelträning varje dag.

Björn Bergs samarbetade också med Alf Henrikson i ett stort antal historieböcker och flera versböcker. Originalteckningar från dessa går att se på Teckningsmuseet.

När Astrid Lindgren skulle utse tecknare till Emil i Lönneberga valde hon Björn Berg. Han var osäker på om han skulle hinna med men tackade ja.
– Vår yngre bror Torbjörn är modell för Emil i Lönneberga. Pappa kom med bilder till Astrid och föreslog hur alla personer och djur skulle se ut och hon sa jag till nästan allt, säger Maja.

Samarbetet fortsatte i en lång rad av böcker med Emil i Lönneberga som firar 60 år i år. Samtidigt skulle Björn Berg själv blivit 100 år gammal i år.


Björn Berg är tecknaren bakom Emil i Lönneberga. På bilden syns ett klassiskt bokomslag med pigan Lina och Emil på hästen Lukas. Teckningen finns på utställningen på Teckningsmuseet. Foto: Johan W Jönsson


Utställningen avslutas med barnböckerna och inte minst Teskedsgumman som Björn Berg ägnade mycket tid åt.
– Teskedsgumman påminner om mamma Eva och julkalendern från 1967 är i princip vårt kök. Det var så det såg ut hemma hos oss, säger Maja och Björn.

Det finns obegränsat med material från Björn Berg. Besökaren får ett urval på Teckningsmuseet. Björns verk ställs ut flitigt i Sverige men även i Tyskland, Japan och Norge.
– Den här utställningen känns väldigt unik. Vi har varit måna om att visa upp den bredd som pappa hade. Vi har inte haft en så tät utställning med så mycket innan.

Björn Berg verkade vara ”som bäst” hela tiden. Barnen Sven och Maja tycker dock att han var extra stilsäker under 1970-talet. Oftast hade Björn roligt på jobbet men…
– Han blev lite less på Emil till slut. Samtidigt så var det han som var tecknaren, så han sa inte nej. Men det var kanske lite för mycket på slutet, säger Maja och Sven.