Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2020-09-12 KL. 09:52

Tennismuseet är ett steg närmre en ny byggnad

Tennismuseet är ett steg  närmre en ny byggnad
Något modifierade ritningar på fasaderna.

Redan för tre år sedan kunde vi visa de nya planerna på att bygga nya lokaler till Tennismuseet. Nu har bygglovshandlingarna lämnats in till kommunen och redan till årsskiftet hoppas de att bygget kan sätta igång.

I lokalerna på Köpmansgatan vid kyrkan har tennismuseet huserat sedan 1995. Fastigheten är i dåligt skick och lokalerna passar inte för verksamheten då det är många trånga rum.
– Det var omöjligt för oss att ha öppet sedan corona slog till. Att hålla distans går ju knappt, säger Claes Wastensson som är styrelseordförande för museet.


På museet finns en av världens finaste samlingar av racketar, priser och kläder som tillhört den internationella världseliten från tidigt 1900-tal och framåt.


Men det är inte på grund av corona som de vill flytta. Redan för tio år sedan började de smida planer på att hitta nya lokaler.

Det är nedanför turistbyrån i Båstad som de vill bygga en ny fastighet som ska innehålla Tennismuseet och även bli nytt kontor till Svenska Tennisförbundet. Byggnaden som är ritad av Stellan Pauli kommer vara i tre plan där museet blir i källarplanet och lite i markplan. I markplan blir det även ett café och lite kontorsutrymmen. På övre plan är det kontorsrum för tennisförbundet.
– Senaste ritningarna som är bifogade till bygglovet är lite reviderade från tidigare men i stort sätt samma.


På Kyrkogatan nedanför Turistbyrån ska de nya museet byggas, om alla planer går i lås.


Byggnaden är finansierad av Elite Hotelsgrundaren Bicky Chakraborty som kommer att skänka de uppskattningsvis 15 miljonerna som byggnationen kommer att kosta. Pengarna kommer via en stiftelse som sedan kommer äga byggnaden.
– Det blir ett avtal mellan kommunen, Bicky och museet. Stiftelsen och museet ska inte kunna säljas. Bicky är otroligt tennisintresserad och ville ge tillbaka lite av allt han tjänat.

Byggnaden håller sig helt inom gällande detaljplan och grannarna är tilltalade så styrelsen hoppas att bygglovet ska gå genom utan motstånd. Förhoppningen är att kunna börja bygga runt årsskiftet och sen runt 12 månaders byggtid.
– Grannarna ställer sig positiva. Det är bara kyrkan som klagat lite på att deras parkeringsplatser kommer försvinna men det ska vi lösa på något annat sätt, säger Claes.


Våren 2022 hoppas de på nyöppning av museet i nya byggnaden.
– I nya museet kommer vi kunna ta emot busslaster med 70 personer, när coronarestriktioner har försvunnit, det har inte gått i nuvarande lokaler.

Tills vidare är tillvaron för museet som den är.
– Vi kommer vara kvar i befintliga lokalerna tills nya byggnaden är klar. Då kan vi bära över allt direkt utan att behöva magasinera alla saker.

På senare år har en annan racketsport vuxit, nämligen padel.
– Vi har intressant historia inom padel här i Båstad. Det kanske kan bli en sektion med padel i nya museet, avslutar Claes.

Text & foto: Peter Jakobsson
Ritning: Tennismuseet