Klik venligst
BJÄRE 2023-03-16 KL. 15:13

Tilda och Zeke siktar på att ta guldet till Bjäre

Av Peter Jakobsson

Nu i helgen (18-19 mars) ska ett lag från Apelrydskolan tävla i finalen i Gymnasie-SM inom kök, servering, hotell och turism. Efter uttagningstävlingar och bedömningar är nu laget från Båstad på väg till Stockholm som ett av sex lag i deras gren.
– Det är en dröm att komma på pallen, berättar de nervösa och taggade tävlande.

Tilda och Zeke siktar på att ta guldet till Bjäre
Tilda Svensson och Zeke Westerlund tävlar i finalen av Gymnasie-SM till helgen. Foto: Line Westerlund

Det är på Internationella Hotell och restaurangskolan i Stockholm som finalen i Gymnasie-SM går av stapeln. Till finalen kommer 16 lag från 12 olika skolor i Sverige. Dessa har sållats ut under hösten genom uttagningstävlingar som pågått runt om i landet.

Ett lag bestående av Tilda Svensson och Zeke Westerlund från Apelrydskolan har tagit sig till finalen där de kommer möta tufft motstånd.
– Det är lite nervöst nu innan. Vi vet att vi möter andra väldigt bra lag och vi vill göra det bästa vi kan, och gärna vinna, berättar Zeke.

På finalen är det många olika moment som väntar.
– Första dagen är det en Masterclass med två kända kockar som lagar en förrätt som vi sedan ska efterlikna dagen efter. Sen ska vi laga en varmrätt som vi själva komponerat. Efter det ska vi göra en efterrätt som vi får instruktioner till men har ingen aning om vad det är på förväg, förklarar Zeke.

Men det är inta bara matlagning som Tilda och Zeke ska bemästra.
– Det är även teoretiska uppgifter som vi inte på förhand vet vad de handlar om. Det kan vara att räkna på råvarukostnader och svinn. Eller så kan det vara råvarukunskap så som namn på kryddor eller liknande. Vi har ingen aning men det ska bli spännande.

Har ni tränat mycket?
– Vi har väl gjort vad vi har kunnat!

Vad blir det svåraste momentet i tävlingen?
– Svårt att säga innan. Tror det kommer vara matlagningen, för teorin har vi nog koll på.

Martin Rahmberg är yrkeslärare på restaurangprogrammet på Apelryd och gläds åt finalplatsen.
– Vi har haft bidrag med i Gymnasie-SM förut men inte tagit oss till finalen så detta är väldigt roligt. Ungdomarna har lagt ner mycket tid och det är kul att se att ansträngning lönar sig, säger Martin.

Zeke och Tilda åker till Stockholm lite innan Martin som kommer ansluta till helgen. För den nyfikna så kommer nog Zeke och Tilda eller någon av dem att dyka upp i TV-rutan på fredagsmorgonen. Ha på TV4 om intresse finns.


Apelrydsskolan har tävlat i Gymnasie-SM förr men inte tagit sig till final förrän nu. Foto: Peter JakobssonEfter finalen återkommer Bjäre NU med en utförligare intervju med Tilda och Zeke.
Tills vidare skickar vi dem ett stort: Lycka till!