Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2017-10-20 KL. 18:10

Tillsammans rustar de upp Bygdegården i Östra Karup

Tillsammans rustar de upp  Bygdegården i Östra Karup

På Bygdegården i Östra Karup är det full aktivitet med att genomföra den renoveringen som nu pågår. Föreningen som driver gården har fått bidrag från Boverket och kommunen men söker nu de sista pengarna för att realisera visionen med en ny naturlig samlingsplats i Östra Karup.

Byggnaden har anor från 1800-talet och uppfördes först som prästgård. Sen har det varit brygghus, skola, banklokal, vävstuga och hembygdsstuga. 2015 gjordes det om till en bygdegård, föreningen bildades och arbetet att söka pengar för att kunna renovera påbörjades. Första ansökan till Boverket nekades men i andra rundan beviljades den och de fick 900 tkr. Båstads kommun har bidragit med 540 tkr och föreningen själva ska lägga in 360 tkr till renoveringen. Den summan jobbar de av genom obetalt arbete.
– Skulle man räkna om de ideella timmarna som lagts ner hittills till pengar skulle det röra sig om över en miljon kronor. Det är en fantastisk insats som görs, berättar Sven-Olof Bengtsson som är projektansvarig för Boverkets projektinsats.Johanna Lundqvist Björn och Lars-Göran Karlsson i stora stolen i trädgården.

Det är åtta till tio personer som hjälper till att renovera den gamla byggnaden. Några är pensionerade hantverkare som nu har tid att hjälpa till och alla uppskattar de den gemenskapen. Minst två till tre dagar i veckan är det full aktivitet på byggandet och resultatet börjar visa sig. Med stor noggrannhet renoveras rum för rum.
– Nu höjer vi standarden och utvecklar verksamheten. Vi vill att bygdegården ska bli den självklara mötesplatsen i byn som privatpersoner kan hyra för fester, barnkalas, bröllop, dop, begravningskaffe eller annat. Föreningar ska kunna ha sina möten här och företag kan ha möten och event på gården och i den fina trädgården, säger Johanna Lundqvist Björn, ordförande i den ideella föreningen, som jobbar med koncept och utveckling av bygdegården.

Nu startas en insamling för att kunna göra ännu mer på gården. Det är energisparande åtgärder samt standardhöjande åtgärder på lokalerna som de hoppas kunna genomföra hela vägen som tänkt. Ny ventilation och nytt luft-vattenvärmesystem ska installeras, det behövs nya maskiner i köket, renovering av fasaden, nytt tak och diverse möblemang för att få gården komplett.
– Huset är gammalt och slitet så allt behöver verkligen göras iordning och det innebär stora kostnader, tillägger Johanna.Johanna Lundqvist Björn visar vävstugan på övre plan

Föreningen tycker att bygdegården är ett riktigt smultronställe så därför kallar de insamlingen för smultroninsamlingen. Den riktar sig till privatpersoner och företag som vill ställa upp och skänka pengar. För ett bidrag med ett smultron, dvs minst 500 kronor, som familj eller enskild så  kommer önskat namn sättas upp på en plakett i bygdegården. Det går även bra att vara en helt anonym bidragsgivare. Företag som bidrar med några fler smultron får sin logotype på en liten skylt i bygdegården samt kommer synas på föreningens hemsida.
– Ju fler som ställer upp med både små och stora summor desto bättre. Vi hoppas att lokala företag vill ställa upp och bidra. Med vissa kan vi verkligen starta bra samarbeten då vi kommer behöva köpa catering och andra tjänster till olika events som kommer hållas här, säger Johanna förväntansfullt.
– Vi har en målsättning att kunna få in 100-150 tkr genom insamlingen. Det skulle verkligen ge oss en stor möjlighet att förverkliga visionen, säger föreningens kassör Karl-Anders Johansson.

För de som vill ge bidrag till arbetet på bygdegården finns mer information på föreningens hemsida: ostrakarupsbygdegard.se.

TEXT & FOTO: Peter Jakobsson