Klik venligst
BJÄRE 2023-05-15 KL. 12:00

Tonvis med Bjärepäror går på export

Av Carina Nilsson

Den tidiga färskpotatisen är starkt förknippad med Bjäre och har stolta traditioner. Men det finns fler som älskar de tidiga Bjärepärorna – nämligen finländarna.

– Förra året exporterade jag cirka 300 ton till Finland, och det var bara från min gård, säger potatisodlaren Arnold Ebbesson.

Tonvis med Bjärepäror går på export
Plockningen av päror som ska på export till Finland är i full gång. Ett av fälten ligger strax utanför Torekov. Foto: Carina Nilsson

Sydligaste delarna av Finland befinner sig ungefär i höjd med Uppsala och Västerås. Det gör att den finska färskpotatisen kan bli färdig ungefär i slutet av maj, flera veckor efter den svenska premiären, där Bjäre i princip alltid är först.

– Finländarna tar gärna primörerna när de kommer, de väntar inte tills det kommer speciella helgdagar eller så. De har samma kultur som vi kring potatisätandet och det känns även som att de är väldigt lojala med oss här i grannlandet. De har också ett starkt tänk kring självförsörjning men svensk potatis är nästan som finsk, och de är trogna konsumenter av färskpotatis från Bjäre, säger Arnold Ebbesson.

Sedan ett antal år tillbaka går därför en stor del av Bjärepärorna på export till Finland.

– Vi är flera bönder som exporterar färskpotatis och bara från min gård blev det 300 ton som gick till Finland förra året. Svensk potatis är uppskattad och konsumenterna köper den gärna. I år har säsongen bara börjat så det är svårt att uppskatta hur mycket det blir, säger Arnold Ebbesson.


Jesper Ebbesson jobbar heltid i familjeföretaget Ebbessons gårdsmejeri och butik. Fram till början av juni går en stor del av primörpotatisen på export. Foto: Carina Nilsson


Arnold uppfattar inte heller att de finska kunderna är särskilt priskänsliga.

– Jag tror inte att de finska butikerna gör så stort påslag. För några år sedan fick jag som odlare 17 kronor kilot och butikspriset var 25 kronor kilot. Det är inte någon jättestor skillnad när det även är ett grossistled emellan. Jag tror att man använder den svenska potatisen som lockvara för butikerna.

Den svenska exportsäsongen pågår oftast till en bit in i juni. Då har den finska nypotatisen också kommit ut i butik, men tillgången räcker inte för att täcka hela landets behov.

– När både svensk och finsk nypotatis finns i butikerna så tvättar vi all svensk potatis. Då blir det enkelt för konsumenterna att skilja dem åt, och risken för fusk minskar, säger Arnold Ebbesson.

Den mesta exporten består av potatissorten Swift men längre fram på säsongen kommer också andra sorter.

– Finland är en viktig exportkanal för Bjäre, och det är roligt att potatisen är så uppskattad. Utan den här exporten hade vi haft betydligt mindre plastade fält på Bjäre, säger Arnold.


Kestas Gim ser till att lådorna med primörpotatis blir fyllda. Foto: Carina Nilsson


Tommy Johansson som är potatisansvarig på Sydgrönt i Helsingborg berättar att företaget exporterar mellan 1000 och 1500 ton färskpotatis till Finland varje år. Han uppskattar att Sydgrönt kanske står för hälften av den totala exporten av färskpotatis till Finland.

–Potatisen kommer nästan uteslutande från Bjärehalvön. I resten av landet kommer färskpotatisen senare och då har Finland fått fram egen färskpotatis som täcker behovet. Men det är en viktig exportvara för odlarna på Bjäre, ett lass potatis är värt runt en miljon kronor, säger han.

Han bekräftar också att finländarna sätter stort värde på svensk potatis och andra grönsaker.

– Finländarna skiljer på importerat och det som kommer från Sverige. Snart kommer vi även att börja exportera svensk isbergssallad till Finland och den har ett pris på kanske 40–50 kronor kilot medan den spanska kostar 12-15 kronor kilot. För oss är det bara att tacka och ta emot att finländarna värnar om det svenska, säger Tommy Johansson.