BJÄRE 2023-05-25 KL. 15:00

Trappan vid Kalkan är nu invigd

Av Peter Jakobsson

Trappan vid Kalkan är nu invigd
Kommundirektör Charlotte Rosenlund Sjövall talade och Ludvig Isaksson klippte bandet för att inviga trappan. Foto: Peter Jakobsson

Vid Örebäckens mynning mot Kalkan har det skapats möjligheten att njuta av en underbar plats i naturen. Platsen har alltid funnits men tidigare så var den svår att nå då marken sluttar brant och växtlighet varit i vägen. Nu är det röjt i naturen och en trappa ned för branten är byggd så det enkelt går att komma ner till sjökanten.

Initiativtagare till projektet är Kristian Isaksson som ville göra platsen fin och tillgänglig för fiske och rekreation. En grupp personer som Kristian hade lite extra i tankarna var de som är aktiverade genom kommunens dagliga verksamhet. Flera av dem kunde inte ta sig till platsen tidigare och Kristian ville att alla skulle få en möjlighet att komma till platsen och meta.
– Vid den grunda mynningen mot sjön är det bästa metet i hela kommunen, säger Kristian som själv är inbiten fiskeentusiast.


Trappan leder ner till Öresjön (Kalkan) där det är utmärkt fiske vid Örebäckens mynning. Många var på plats för att bevittna invigningen. Foto: Peter Jakobsson


Projektet med att göra platsen tillgänglig genom en trappa är något som Kristian tänkt på länge. I höstas blev planerna verklighet efter projektet beviljades ekonomisk stöttning med 50 000 kronor från Stiftelsen Skånska Landskap, som ansvarar för Skåneleden som går förbi platsen. Dessa pengar skulle täcka materialkostnader. Kristians tid och engagemang är helt ideellt och det är även byggaren Dan Hansson som stått för konstruktion och utförande av trappan.

Byggandet startade innan årsskiftet och pågick sedan i olika etapper. På senvintern, när trappan gick att gå i, var daglig verksamhet på platsen och röjde i naturen. Kommunen har även röjt och fixat med platsen. Det finns en fast eldstad och bänkar att sitta på.


Dan Hansson är byggaren som stått för utförande, Kristian Isaksson är initiativtagare till projektet som varit hans dröm i 50 år. Foto: Peter Jakobsson


Nu var det dags för officiell invigning av platsen och trappan. Kristian Isaksson och Dan Hansson var på plats liksom ett antal företrädare från Båstads kommun så som kommundirektör, fritidschef, skogsförvaltare och informatörer. Daglig verksamhet var där och korvar grillades på löpande band i solskenet.

Klippte det traditionsenliga bandet gjorde Kristians son Ludvig, som går på daglig verksamhet, med hjälp av kommundirektör Charlotte Rosenlund Sjövall.
– Det är många som varit inblandade i detta projekt och det är ett bevis på hur samverkan kan fungera som bäst. Stort tack till alla som varit inblandade! Nu inviger vi trappan, sa Charlotte innan Ludvig klippte bandet och fick applåder från alla närvarande.

Att projektet nu är färdigt och invigd fick Kristian Isaksson att bli tårögd.
– Det är en känslosam stund! Jag har varit på platsen sedan jag var liten men då fick man kana ner i leran för att ta sig till strandkanten. Tänk att vi nu äntligen är klara med trappan och vad många som ska kunna njuta denna plats nu. Helt fantastiskt!

Trappan finns på Öresjöns nordvästra sida bara några hundra meter öster om hängbron som går över Örebäcken.


Många var på plats då trappan och platsen skulle invigas. Nu hoppas alla att många ska njuta av platsen. Foto: Peter Jakobsson
Trappan och platsen finns på norra sidan av Kalakan vid den gula markeringen. Karta: Google Maps