BJÄRE 2022-01-15 KL. 07:00

Tre gånger bokcirkel på Båstad bibliotek

Av Peter Jakobsson

Under vintern och våren bjuder Båstads bibliotek in till bokcirkelträffar vid tre tillfällen. Det är denna gång tema nordisk litteratur där böckerna är skrivna av nordiska författare.

Tre gånger bokcirkel på Båstad bibliotek

Första bokcirkelträffen är den 26 januari klockan 17-18. På den träffen diskuteras Sally Salminens bok ”Katrina”. Det är författarens debutroman som hon skrev 1936 medan hon jobbade som hembiträde i New York. Boken vann en nordisk romanpristävling och blev en klassiker som har utkommit i många upplagor och översatts till en mängd språk. Den handlar om den unga kvinnan Katrina från Österbotten som gifter sig med ålänningen Johan. Johan är en pratglad sjöman och målar upp en ljus framtid.


Sally Salminens debutroman Katrina.


Verkligheten blir en helt annan men trots många barn, umbäranden och fattigdom ger Katrina inte upp. En stark berättelse om hur kvinnor levde i skärgården i början av 1900-talet.
Träffen sker i konferensrummet på Båstads bibliotek och då ska alla ha läst boken. Föranmälan krävs då det är begränsat antal platser.
– Bokcirkelträffarna brukar vara populära så det gäller att boka plats i tid. Vi vill även att man avbokar om man märker att man är sjuk eller inte kan komma av annan anledning. Då kan vi ge den platsen till någon på reservlistan, förklarar Clara Juhlin bibliotekarie på Båstad bibliotek.

Den andra träffen är 23 mars och handlar då om boken ”Pengar på fickan” av Asta Olivia Nordenhof. Till den tredje och sista träffen 18 maj läses ”Kvinnor jag tänker på om natten” av Mia Kankimäki.
– Vi följer löpande alla rekommendationer som kan tänkas komma så vi får reservera oss för att det kan bli ändringar i arrangemangen, säger Clara.

I februari drar även boksamtalsträffarna igång. Då kan man lyssna på andras boktips och berätta för andra om en bok som man har läst. Detta blir två gånger under våren. Det blir bara en liten grupp, så alla måste föranmäla sig till biblioteket för att säkra plats.