Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2021-06-15 KL. 16:00

Tre nordvästskånska kommuner på topp-10 i avfallshantering

Branschorganisationen Avfall Sverige gör en ranking över de kommuner som är bäst i landet på avfallshantering. Där visar det sig att nordvästskånska kommunerna gör bra ifrån sig.

Tre nordvästskånska kommuner på topp-10 i avfallshantering
Båstads kommun har blvit 31 platser bättre i avfallssortering.

Ängelholm fortsätter hålla sig kvar i toppen av rankingen. För två år sedan tog Ängelholm hem förstapriset som bästa avfallskommun, både förra året och i år blev det en andraplats. På topp 10-listan placerade sig även Båstads kommun på 4:e plats, en rejäl höjning mot förra årets 35:e plats, medan Bjuvs kommun tappade två platser från 4:e till 6:e plats. Strax under hamnar Höganäs kommun på en 14:e plats och Åstorps kommun på en 15:e plats.
– Extra roligt i år är att vi har två kommuner som klättrat, Höganäs som placerar sig på 14:e plats mot förra årets 39:e plats och Båstad som höjt sig från 35:e till 4:e plats, säger NSR:s renhållningschef Cecilia Holmblad.

Nöjda kunder och bra miljövärden för förnybara drivmedel gör att de nordvästskånska kommunerna placerar sig bra. En minskning av mängden mat- och restavfall med hjälp av fastighetsnära insamling av förpackningar och tidningar bidrar också. Men för att verkligen nå målet att sluta förbruka mer resurser än jorden kan ge, behöver alla regionens invånare vara med och dra sitt strå till stacken.
– Trots att alla invånare har möjlighet att källsortera hemma så gör inte alla hushåll det. Om alla som bor i villor och flerfamiljsfastigheter i nordvästra Skåne hade källsorterat så som man faktiskt ska, hade vi kunnat minska restavfallet med 16 000 ton. Det är dags att tömma restavfallspåsen nu, för visst vill vi hamna högst upp på prispallen igen, säger Cecilia Holmblad.

Om utmärkelsen bästa avfallskommun:
Priset för bästa avfallskommun delades ut på Avfall Sveriges årsmöte som hölls den 1 juni. Priset delas ut för nionde året i rad. Underlaget har hämtats från Avfall Sveriges webbaserade statistiksystem Avfall Web och all statistik avser 2020. Avfall Sverige är kommunernas branschorganisation inom avfallshantering.