BJÄRE 2023-02-06 KL. 13:00

Trendbrott på bostadsmarknaden

Av Peter Jakobsson

Säljarna får mer att säga till om samtidigt som det är fler objekt ute till salu. Det andas morgonluft på bostadsmarknaden enligt mäklare på Fastighetsbyrån. Ett trendbrott mot hur det sett ut senaste tiden.

Trendbrott på bostadsmarknaden
Det går att andas morgonluft på bostadsmarknaden på Bjäre enligt fastighetsmäklare Niclas Fischer.

I den mäklarpanelen som Fastighetsbyrån genomförde i januari syns ett möjligt trendbrott på bostadsmarknaden jämfört med i höstas. I undersökningen graderas om det är köparen eller säljaren som har fördel på marknaden. Sedan i april har köparna blivit starkare men nu bryts den trenden. En stärkt efterfrågan, främst i storstäderna, gör nu att fördelen för köparna minskar sedan i december.

Johan Engström som är VD på Fastighetsbyrån förklarar att det är en annan känsla på bostadsmarknaden efter årsskiftet men om det är en ihållande trend återstår att se.

På Bjäre är det samma tongångar enligt Niclas Fischer som är fastighetsmäklare och franchisetagare på Fastighetsbyrån i Ängelholm/Båstad.
– I Båstad upplever vi just nu att marknaden är något bättre än vad den var i höstas. Inte så att priserna är på väg upp utan mer att intresset för att köpa bostad har börjat komma tillbaka och att vi nog har varit nere på botten och vänt när det gäller just viljan att köpa något, förklarar Niclas.

Det som efterfrågas mest är bostäder som är i gott skick eller de där det är mycket att renovera.
– Köparna vill se att prisbilden är rätt så att de kan se en uppsida med att köpa och renovera själva. Det är svårare med objekten som är i ok skick där säljaren ofta vill ha bra betalt men köparen ändå kommer vilja att renovera mycket och därför har svårare att se uppsida med sitt köp, menar Niclas.

En annan trend som gjort sig synlig är att det är lättare att få ihop affärerna mellan säljare och köpare på den marknaden som nu råder.
– De flesta säljarna gör ju fortfarande en väldigt bra affär när de säljer, konstaterar Niclas.

En faktor som påverkar attraktionskraften fastigheter mycket nu är läget.
– Det är fler som vill bo på bra pendlingsläge och inte för långt ifrån mataffärer och service då det är dyrt att köra.

Vid en jämförelse av utbudet på Hemnet nu med hur det var för ett år sedan så är det väsentligt fler objekt ute nu.
– Känslan är att vi har börjat andas morgonluft helt enkelt. Sen tror jag att vi kommer veta mer om framtiden efter den förväntade räntehöjningen i februari och det är klart om Riksbanken fortsätter att höja även efter februari så kan det påverka marknaden igen, konstaterar Niclas.

Frågan är då om Niclas Fischer anser att det är köpläge på bostadsmarknaden nu?
– Är man långsiktig som köpare så tycker jag absolut att de är köpläge nu, avslutar Niclas.