BJÄRE 2023-05-29 KL. 05:30

Tufft bemanningsläge i sjukvården inför sommaren

Av Carina Nilsson

Redan i augusti förra året började Båstads kommun att planera och rekrytera personal till vård och omsorg för sommaren 2023.

– Det kan bli aktuellt att betala vårdpersonal för att flytta semesterveckor för att lösa bemanningen, men det finns inga beslut än, säger Suzanne Madar Bilalli som är avdelningschef för äldrevården.

Tufft bemanningsläge i sjukvården inför sommaren
Även i år är det tufft att få ihop tillräckligt med personal inom bland annat hemvården. Foto: Arkiv

Båstads kommun kämpar liksom många andra kommuner med att hitta tillräckligt med personal som kan jobba inom vård och omsorg under sommaren. Sommartid tillkommer dessutom mellan 70 och 90 personer, som har så kallad tillfällig vistelse i kommunen, utöver de ordinarie vårdtagarna.

– Hur många de blir vet vi först fyra veckor i förväg, men det brukar vara mellan 70 och 90 personer. Hur länge de vistas här varierar från en vecka till hela sommaren. Även behovet av hjälp kan vara väldigt olika – från ett trygghetslarm till full omvårdnad med uppstigning, hjälp med att värma mat och mycket annat, säger Suzanne Madar Bilalli.

Kommunen erbjuder dock inte längre hjälp med insatser enligt hälso- och sjukvårdslagen, HSL.

– Det kan handla om mediciner eller rehabträning, det är vi inte skyldiga att erbjuda. Den som ansöker får då själv bedöma om man kan lösa det på annat sätt. Ofta gör man kanske det med hjälp av en nära anhörig eller barnen, säger Suzanne Madar Bilalli.

I år har rekryteringen pågått nästan ett helt år.

– Vi insåg förra året att vi behövde ha en mer långsiktig plan och vi har jobbat på många olika fronter. Vi har erbjudit 1000 kronor till de medarbetare som lyckas värva en person. Vi har deltagit på rekryteringsmässor och annonserat i sociala medier och i radio. Vi har jobbat på väldigt många olika sätt och håller tummarna för att vi ska få ihop det. Det finns fortfarande tjänster att söka för den som är intresserad, det är bara att höra av sig till kommunen, säger Suzanne Madar Bilalli.

Mest personal saknas inom hemvården och på vissa äldreboenden. För att kunna lösa sjuksköterskornas bemanning har kommunen beställt hyrsjuksköterskor från ett bemanningsbolag.

– Det blir alltid en dyrare lösning, men vi måste ta till det, det är brist på sjuksköterskor i hela Sverige, säger Suzanne Madar Bilalli.

Det kan också bli aktuellt att personal får betalt för att flytta semesterveckor utanför semesterperioden juni-augusti.

– Förra året fick man 5000 kronor per vecka, det finns en del som gärna reser på andra tider än sommaren och tycker det är en bra lösning, men det finns inga beslut än. Vi hoppas också innerligt att vi ska kunna lösa bemanningen på frivillig väg. Det sista vi vill är att beordra in personal, alla behöver sin semester, säger Suzanne Madar Bilalli.