Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2020-03-08 KL. 10:14

Turismen slog rekord i antalet gästnätter

Turismen slog rekord i antalet gästnätter

2019 blev året då turismen på Bjärehalvön passerade dröm-gränsen som innebar 300 000 gästnätter – och det med råge! Gästnätterna slutade på 328 000 för år 2019. Det innebär en ökning med hela 11,3 procent och nästan 33 400 fler övernattningar än året innan. De utländska besökarna stod för en ökning på 22,8 procent och svenskarnas gästnätter ökade med 9,9 procent. I riket ökade gästnätterna med 4,1 procent och i Skåne med 5,2 procent.

Upplevelser skapar attraktivitet. Event och möten är reseanledningar som bidrar till att attrahera fler besökare. Även satsningar som gjorts på bred front mot den aktiva besökaren och genererar många besökare under hela året bidrar till resultaten. Evenemang, vandringsleder, ett mångfacetterat kulturellt utbud är exempel som skapar tillväxt men även möjligheter för de boende i kommunen att ta del av på hemmaplan och något att vara stolta över. I år slår de nya och återkommande eventen alla rekord. Från februari till december löser de fina evenemangen av varandra och bidrar till en fullspäckad och lång turistsäsong.
– Det är fantastiskt roligt! Gemensamma satsningar och ett nära samarbete med företagen inom besöksnäringen där man har samsyn på mål och utveckling skapar en destination med brett och attraktivt utbud, säger Karin Bengtsson, vd Båstad Turism & Båstad Näringsliv.

I 2020 års evenemangskalender finns både nya och återkommande evenemang. Bland de nya återfinns till exempel VM i skateboard slalom och Milestone Series. På sportsidan kan man bland annat njuta av tennisveckor, Padelturnering, Båstad Horse Show, Seglarveckan, Torekov Swimrun, Båstad Marathon med flera.

Bland musikevenemangen finns Summer On, Sommarkväll på Norrviken och Kammarmusikfestivalen. Övriga uppskattade events att välja bland är Lilla Filmfestivalen, Hantverksmässan, Båstad Hiking Festival och Pärans Dag.
– Det är verkligen att fantastiskt program med event inom såväl kultur, musik och sport och dessutom till en mycket bred målgrupp. Det finns något för barn, ungdomar, vuxna och för alla preferenser och smaker. Det erbjuds publika event och events där man deltar själv. Det är klart att man är stolt, säger Karin Bengtsson.

TEXT: PETER JAKOBSSON
FOTO: ANDERS SÄLLSTRÖM