BJÄRE 2022-05-18 KL. 08:00

Två SM-guld till Båstad

Av Carina Nilsson


Yrkes-SM 2022 avgjordes nyligen i Växjö. Över 170 av Sveriges yrkesskickligaste ungdomar deltog, och två Båstadungdomar knep guld i klasserna för flygteknik och kockyrket.

Två SM-guld till Båstad
Fredrik Cederlöw vann guld i Yrkes- SM i klassen flygteknik. Foto: Worldskills Sweden

Fredrik Cederlöw lämnade Båstad för studier i flygteknik i Ljungbyhed, först på gymnasienivå och därefter yrkeshögskola.

– Jag slutade skolan förra sommaren och ett visst antal år efter det kan man tävla i Yrkes- SM. Det var kul men intensivt att vara med på tävlingen och konkurrensen var hård. Jag vann med ett halvt poäng mot tvåan, säger han.

Tävlingen bestod av fem olika delmoment med bland annat en plåtreparation, elfelssökning och lagning samt undersökning med fiberoptik.

– Som flygtekniker behöver man ha en del teknisk kompetens och vara väldigt noggrann i det man gör. Slarvar man kan det gå väldigt illa, säger Fredrik.

Fredrik är numera bosatt i Ljungbyhed där han jobbar som flygtekniker åt Saab. Intresset för flygplan har han haft så länge han kan minnas.

– Men jag har aldrig drömt om att bli pilot, utan det är själva tekniken i flygplanen som intresserar mig mest, säger han.

Genom guldmedaljen har Fredrik nu en chans att komma med på Yrkes-VM.

– Förhoppningsvis kommer jag att kunna tävla i Lyon 2024, säger han.


Tilda Svensson från Apelrydsskolan tog guldmedalj. Silvret gick till Ludwig Borg från Malmö och bronset till Paulina Änggren från Halmstad. Foto: Worldskills Sweden


Båstad knep ytterligare en guldmedalj under tävlingen i Växjö. Det var Tilda Svensson, elev på Apelrydsskolan i årskurs 2, som vann i tävlingen för kockar.

– Det var väldigt kul att vara med i tävlingen. Vi lagade inte så mycket mat, utan det var mer teknik egentligen. Vi skulle bland annat skiva en rättika så tunt att man kunde se igenom den. Vi skulle också portionsstycka vildsvin till fem bitar på 125 gram utan våg. Vi skulle också kunna smaka oss fram till vilka ingredienserna var i en vegetarisk gryta bland annat, säger hon.

Tilda hade först tänkt läsa ekonomi på gymnasiet, men valde sedan ett praktiskt program.

– Ekonomi kändes som att gå om högstadiet en gång till och det ville jag inte. Jag har alltid älskat att laga mat och baka, så kockutbildningen blev jättebra. Jag bor på skolans internat just nu, men kommer från en ort utanför Göteborg.

Segern i Yrkes-SM innebär att Tilda får följa med som observatör på Yrkes-EM i Polen.

– På grund av pandemin är platserna i yrkeslandslaget inför EM redan tillsatta, men det ska bli kul att få följa med. Det är alltid bra att synas och höras i branschen om man vill fortsätta tävla, säger hon.

Till sommaren väntar först lite resande och därefter flyttar Tilda upp till Bohuslän för att jobba på Villa Sjötorp i Ljungskile.

Totalt var 55 yrken representerade på Yrkes-SM och 30 av dem var tävlingsyrken. Tävlingen hålls nästa gång i Karlstad – år 2024.