BJÄRE 2022-09-02 KL. 14:30

Ulf Kristersson knackade dörr i Båstad

Av Peter Jakobsson

Tio dagar innan valet gjorde moderatledaren Ulf Kristersson en snabbvisit i Båstad och passade på att knacka dörr och prata med väljare. När chocken hade lagt sig samtalades det om energipriser och samarbetspartier. En och annan selfie togs också.

Ulf Kristersson knackade dörr i Båstad
Ulf Kristersson hälsar på förstagångsväljaren Klara Hansson under sitt besök i Båstad. Foto: Peter Jakobsson

”Hej, vi kommer från Moderaterna!” sa moderatledaren och tillika statsministerkandidaten Ulf Kristersson som tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Johan Olsson Swanstein stod utanför farstun hos oförberedda Båstadbor som förvånade öppnade dörren.

Stämningen blev snabbt glad och ingen var frågande till vilka det var som hade ringt på dörren. Ulf Kristersson är en politiker vars ansikte knappast undgått någon svensk. Att självaste statsministerkandidaten skulle stå utanför dörren en helt vanlig vardagseftermiddag i Båstad var det nog ingen som hade kunnat gissa sig till.

Moderaterna är precis som alla de andra partierna ute på valturnéer och möter väljare runt om i landet. Det var under en dag då Ulf Kristersson hade flera stopp runt om i Skåne som ett av de blev på Dalvägen i Båstad.
– Ulf ringde mig och frågade om det skulle passa om de kom till Båstad när de var i närheten, förklarar Johan Olsson Swanstein.

Ulf uppskattade det fina vädret och utsikten mot havet som bjuds från Dalvägen. Efter lite inledande samtal med de lokala moderatpolitikerna så var det dags att knacka på vid några hus längs vägen.

Vid en fastighet mötte Kristersson och Swanstein de boende redan på infarten.
– Har ni röstat redan, frågade Ulf efter inledande hälsningar.
– Nej, vi väntar in till det sista, sa Bengt-Göran Hansson som bor i huset med sina vuxna barn.

Dottern Klara Hansson är förstagångsväljare som också glatt hälsade på moderatledaren.
– Har ni satt er in i politiken? Gjort valkompasser och sånt? frågade moderatledaren.
– Inte riktigt, svarade Klara och fick en folder med lite reklam.


Klara Hansson var överraskad över besöket från moderatledaren. "Bra att han är ute och träffar folk" tyckte hon. Foto: Peter Jakobsson


Det blev lite diskussion med familjen där Bengt-Göran påpekade vikten av att politiker måste hålla vad de lovar.
– Jag förstår det, sa Ulf Kristersson och fortsatte. Vi ska bara lova saker som är genomtänkta men vi vet att vi kan prata med alla partier, samarbeta i frågor där vi tycker lika, och se till att få något gjort, förklarade Ulf Kristersson.

Att Ulf Kristersson skulle dyka upp på infarten var överraskande.
– Det var kul och bra att han besöker vanligt folk, sa Klara när moderatledaren gick vidare.

Har besöket påverkat hur du kommer rösta på valdagen?
– Nej, det kan jag inte säga. Men det var roligt att han kom förbi, berättade Klara.

Vid ett annat hus öppnade Serafim Hedberg dörren och överraskades av moderatledaren men även av följet med reportrar, fotografer, moderata pressfolk och säkerhetsvakter som stod en bit bakom partiledaren på uppfarten till huset.
– Hej, vi är från Moderaterna och går runt och påminner folk om att det är val om 10 dagar. Är du förstagångsväljare? frågade Ulf Kristersson.
– Nej, det blir tredje gången, sa Serafim.
– Kan vi svara på några frågor du har som kan underlätta ditt val när du ska rösta? frågade då Kristersson.
Serafim frågade då vad som moderatledaren kände var det viktigaste just nu varpå Ulf Kristersson började prata om säkerhet, klimatet, elräkningar, kärnkraftverk med mer.

Eva Hedberg kom hem med bilen när hela uppfarten var full av folk. Hon anslöt till sonen och språkade med Ulf och Johan om lite politiska frågor samtidigt som det skrattades och stämningen var på topp. Både Eva och Serafim var glatt överraskade över besöket.
– Det var en riktig överraskning att moderatledaren knackade på. Det känns positivt att de är ute och träffar folk, sa Eva.
– Det får en att tänka till på hur man ska rösta. Får väl nu ta och läsa på lite mer för att bestämma mig, sa Serafim.


Eva och Serafim Hedberg i glatt samtal med Ulf Kristersson och Johan Olssson Swanstein. Foto: Peter Jakobsson


Ulf Kristersson har varit ute och knackat på många dörrar under sin tid som partiledare. Det är möten med väljare som är högst spontana.
– Först blir de förvånade men sen blir de flesta glada att se mig oavsett vad de har för politiska åsikter. De som redan röstar på Moderaterna brukar snabbt säga det och de flesta brukar ställa några frågor och då får vi svara. Nu var det många frågor om energi men när vi är i lite ruffare miljöer brukar det bli fler frågor om brottslighet, förklarar Ulf Kristersson.

Hur ska kommuner klara av dyrare kostnader framöver på grund av inflation, energikris och krig?
– Det blir tufft för alla men kommuner är vana vid att det går upp och ner i ekonomin. Jag är mer bekymrad över hushållen som blir sittandes helt själva med detta. Kommuner har muskler som inte privatpersoner har, förklarar Ulf.

Moderaterna i Båstad har ledorden: ”Ordning och reda i ekonomin”..
– Vilket är bra då vi är för ordning och reda i största allmänhet, bröt Kristersson in och påpekade.

Anser du att staten har en skyldighet att stötta kommuner som drabbas av dyrare kostnader?
– Inte specifikt. Det är viktigare att staten stöttar hushåll som får stora konsekvenser av besluten som staten ligger bakom. Sen räcker inte det för vi måste ha en helt ny energipolitik i Sverige.

Klarar inte kommunerna höjda kostnader kan det kanske bli tal om höjda kommunalskatter som ger medborgarna ännu fler utgifter.
– Det vill vi absolut undvika! Det viktigaste är att folk kommer i arbete, inget slår hårdare mot kommunal ekonomi än att folk är arbetslösa, sa Moderatledaren självsäkert.

Efter en knapp timme klev moderatledaren och hans stab på bussen igen och åkte vidare på sin valturné.