Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2019-03-30 KL. 09:47

Under vapenhot tvingade de till sig kötthandlarens kontanter

Under vapenhot tvingade de till sig kötthandlarens kontanter

Strax innan stängning måndag 18 mars blev Kötthallen i Boarp rånad av ett antal personer med vapen. En mycket obehaglig upplevelse för kötthandlaren som fick reflektera över om det är värt att hantera kontanter.

Christina Johansson, som äger och driver Kötthallen, var på plats i butiken tillsammans med en anställd när det hela ägde rum.
– Först kommer det in en kille som går runt lite och köper sedan två Coca Cola, betalar och går ut. Två minuter senare kommer det in två killar. Den ena går till kassan direkt och den andra viftar med något som liknar en pistol, förklarar Christina.

Inga kunder befann sig i butiken och det var det som rekades precis innan rånet skedde. Två av de misstänkta rånarna hade dessutom varit inne i butiken tidigare under dagen.
– De var inne på eftermiddagen, den ena har jag sett i butiken förr. Jag fick lite misstankar då de inte passade in bland våra vanliga kunder.

När de strax innan stängning slår till blev det en chock för personalen. För Christina och den anställda var det inte mycket annat att göra än att se rånarna ta pengarna som fanns i kassan.
– När någon kommer in och viftar med en pistol blir man helt ställd. Det går så fort och man hinner inte tänka. Vi blev fruktansvärt rädda och chockade, berättar Christina.
Dagarna går och businessen måste fortgå som vanligt men händelsen har satt sina spår.
– Jag måste både stötta personalen som var på plats men också ta hand om mina egna känslor kring det inträffade.För Christina och medarbetarna är det bara att driva vidare businessen som vanligt.

Polisen har varit på Kötthallen vid flera tillfällen för att ta reda på så mycket som möjligt om händelsen. Rånarna hamnade på butikens övervakningskameror och polisen har publicerat dessa bilder och efterfrågar information från allmänheten.

Med så bra signalement säger sig polisen vara övertygade om att de kommer finna de skyldiga. Det var inga proffs som utförde rånet.

En vecka efter rånet kan konstateras att tre personer gripits för rånet och minst en sitter häktad.

Att handlare i kommunen råkar ut för inbrott är inte ovanligt men väpnat rån under öppettid är något annat.
– Det är ytterst ovanligt med väpnat rån i Båstad med omnejd, förklarar Axel Johansson, kommunpolis i Båstad.

Det är kontanthanteringen som drar åt sig intresse för denna typ av brott då det blir allt svårare att komma över kontanter idag.
– När jag började som polis för snart 40 år sedan såg det annorlunda ut. Då var det bankrån som gjordes men de flesta bankerna har slutat att hantera kontanter. Värdetransporterna har så väl uppbyggt säkerhet runt sig så de rånas inte heller längre. Så nu det är handlarna med kontanter som kan bli offer, säger Axel.

Vad gör polisen
Efter rånet uppmärksammades på sociala medier fylldes kommentarsfälten med kritiska kommentarer om bland annat att polisen borde vara ute mer och se till att rånare inte ska kunna slå till.
– Jag förstår om folk blir frustrerade och alla får tycka vad de vill. Det skulle dock krävas ofantliga resurser om vi ska hindra alla brott. Visst hade ju inte detta rånet skett, där och då, om vi stod med en radiobil där men vi kan inte vara överallt hela tiden. Det är bara dumt att tro något sådant.

Axel menar att polisen gör mer än vad gemene man ser.
– Vi har en god överblick men bästa sättet att skydda sig är att jobba brottsförebyggande. Tar man dock bort kontanterna ur butiken så försvinner den rånrisken. Sen finns det varor som är klassiskt stöldgods som bland annat; elektronik, cigaretter, märkeskläder, smink. Är man handlare som hanterar kontanter får man inte blunda för att det kan dra till sig uppmärksamhet.

Christina har efter rånet övervägt om det är värt att ha kontanthantering i butiken.
– Det är jättesvårt att sluta med kontanter. Det är kanske runt 90 procent som betalar med kort men vi har en del kunder, speciellt äldre, som vill betala med kontanter.

Andra handlare i kommunen har också övervägt att skippa kontanter och vissa har gjort det men långt ifrån alla.
– Efter rånet gick vi ut med att vi skulle bli kontantfria men det går inte. De som vill betala med kontanter ska kunna handla hos oss. Men vi ser över om vi kan ha ett säkrare system för kontanterna, avslutar Christina.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON