BJÄRE 2022-06-14 KL. 15:00

Unga får lära sig skriva i sommar

Av Carina Nilsson

Hur bygger man upp en spännande miljö? Och hur formar man en karaktär i en roman?

I sommar lär biblioteket ut hur man jobbar med skrivande till intresserade barn och unga.

Unga får lära sig skriva i sommar
Mats Johansson Brinck är bibliotekarie och författare på fritiden. I sommar leder han kurser i skrivande för unga. Foto: Carina Nilsson

Först ut är en kurs för unga mellan 16-18 år, och lite senare i sommar blir det kurser för högstadieungdomar och mellanstadiebarn. Skrivkursen hålls vid tre tillfällen, och det kostar inget att delta.

Kursledare är de båda bibliotekarierna Mats Johansson Brinck och Sandra Andersson. Båda har ett stort intresse för litteratur och har lett skrivarkurser tidigare.

– Vi jobbar med att främja läsande och här tar vi det steget vidare och jobbar även med skrivandet. Det handlar om språkutveckling och att kunna uttrycka sig, säger bibliotekarie Mats Johansson Brinck.

Mats Johansson Brinck har även skrivit fyra lättlästa ungdomsböcker.

– Skrivandet håller jag på med på fritiden, och det landar nästan alltid i spänningsgenren. Jag har bland annat skrivit en bok om en tjej som kör Epa- traktor, den boken saknades i ungdomslitteraturen. Att jag har skrivit böcker, visar också för ungdomarna att det faktiskt går att ge ut en bok och bli publicerad, säger han.

Några av de saker som Mats och Sandra lär ut på kurserna är hur man skapar en karaktär och introducerar denna i berättelsen.

– Vi kommer också att lära ut hur man jobbar med miljöbeskrivningar och ta exempel från kända författares verk. Utifrån det skapar vi olika övningar som vi hoppas ska inspirera ungdomarna att fortsätta skriva på olika sätt, säger Mats.

Den första kursen har redan startat men det finns plats för fler deltagare för unga mellan 9-12 och 13-16 år.