Av Peter Jakobsson
Med hög sysselsättningsgrad, låg arbetslöshet och invånare som både lever längre och känner sig tryggare än genomsnittet sticker Båstads kommun ut i den nya folkhälsorapporten från Region Skåne.
Det är inte bara böljande landskap, havsutsikt och tennisveckor som gör Båstads kommun till en attraktiv plats att leva på. Den nya folkhälsostatistiken från Region Skåne visar att invånarna i Båstad har det bättre än genomsnittet på flera avgörande punkter, både vad gäller ekonomi, hälsa och upplevd trygghet.
Medellivslängden är drygt 1,5 år högre än i övriga Skåne, både för kvinnor och män. Sysselsättningen är också högre: 82 procent av de vuxna i arbetsför ålder har ett arbete, jämfört med 78 procent i Skåne som helhet. Arbetslösheten är nästan hälften: 4,8 procent i Båstad mot 8,5 procent i länet.
När det gäller ekonomisk utsatthet är skillnaderna också tydliga. Endast 1,2 procent av Båstads vuxna lever under låg ekonomisk standard, jämfört med 2,1 procent i Skåne. Bland barn är skillnaden ännu tydligare: 1,6 procent i Båstad mot 2,9 procent i hela regionen.
Få bor trångt – men fler är äldre
En annan tydlig skillnad är boendesituationen. I Båstad bor bara 2 procent trångt, mot 6,4 procent i Skåne i stort. Trångboddhet definieras som fler än två personer per rum, exklusive kök och vardagsrum.
Det mest unika för Båstad är dock åldersfördelningen. Till skillnad från övriga Skåne, där majoriteten befinner sig i mitten av livet, domineras Båstad av personer i åldrarna 55–79 år. De enskilt största grupperna är 70–74 och 75–79 år.
Det påverkar den så kallade försörjningskvoten som ser till hur många som arbetar i förhållande till de som inte gör det. I Båstad ligger kvoten på 108, vilket innebär att varje person som arbetar även ”försörjer” mer än en ytterligare person. Skånesnittet ligger på 76.
Åldersfördelningen på Båstads befolkning skiljer sig markant mot Skåne. Grafik: Folkhälsorapport.
Ungdomar tryggare – men mer kontakt med droger
Bland ungdomarna syns både ljus och skugga. Positivt är att färre än snittet uppger att de mobbas eller lever i ekonomisk utsatthet, och att fler känner sig trygga i sitt närområde. Samtidigt har fler än snittet i Skåne snusat, druckit alkohol och blivit erbjudna narkotika.
Vuxna mår bättre – och känner sig mindre ensamma
Bland vuxna är det tydligt att Båstadborna känner sig tryggare utomhus, upplever mindre ensamhet och vistas mer i grönområden än genomsnittet i Skåne. Dessutom upplever många ekonomisk trygghet och är mindre stillasittande.
Sammanfattningsvis så målar folkhälsorapporten bilden av en kommun där god ekonomi, trygghet och livskvalitet är utmärkande drag men också där en äldre befolkning innebär utmaningar i form av hög försörjningskvot. Båstad sticker ut – på flera sätt.