Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2021-11-06 KL. 14:30

Unga stjärnkockar är bäst på att baka

Av Erica Elmberg

Kockarnas kamp, Sveriges mästerkock, Bäst i köket, Hela Sverige bakar, för att inte tala om Hela kändis-Sverige bakar. Men i Östra Karup finns något helt annat: Stjärnkockarna!

Unga stjärnkockar är bäst på att baka
Mat Kockarnas kamp, Sveriges mästerkock, Bäst i köket, Hela Sverige bakar, för att inte tala om Hela kändis-Sverige bakar. Men i Östra Karup finns något helt annat: Stjärnkockarna!

Vi möter dem i församlingshemmet en helt vanlig tisdagseftermiddag. Fem av dem går i andra klass, en går i trean. Men nu är det inte matte eller svenska på schemat. I stället handlar det om att laga mat och baka.
– Det är toppen! säger de i kör. Vi lagar mat varannan gång och bakar varannan. I dag ska vi baka.

Pedagogen Karin Frick basar över församlings-hemmets lilla kök. Det är hon som väljer recept, ser till att det finns ingredienser och leder arbetet.
– I dag ska ni få göra gaffelkakor med havre.

Ett gillande mummel uppstår.
- Ni kommer att få smaka, men de flesta fryser vi. Om några veckor är det familjegudstjänst, och då tänkte jag att vi skulle bjuda på kakorna till fikat.


Mat Kockarnas kamp, Sveriges mästerkock, Bäst i köket, Hela Sverige bakar, för att inte tala om Hela kändis-Sverige bakar. Men i Östra Karup finns något helt annat: Stjärnkockarna!


Vad brukar ni laga och baka?
– Vi har gjort korv i sovsäck! meddelar Felicia Hammargren. Man tar en korv, och rullar in den i…
– Smördeg, sufflerar Karin Frick.
– Just det! säger Elicia Eriksson. Det ser ut som en mumie. Vi har gjort klick-kakor också.
– Och potatismos, riktigt potatismos, förklarar Leon Reuter Sahiti – det är han som går i trean.
– Och äppelkaka, tillägger Sam Finyak Gudmundsson.

En livlig diskussion uppstår om det är godast med vaniljsås, vispgrädde eller glass till äpplekakan.

Nu vill den frågvisa journalisttanten veta hur dagens kakbak ska gå till:
– Vi börjar alltid med att tvätta händerna, förklarar Elicia.
– Sen ska vi läsa, ehh… receptet! tillägger Day Veldkamp.

Men varför heter ni Stjärnkockarna?
– För att vi bakar så jättegoda kakor, fnissar Alva Liljeblad.
– Eller för att vi ska bli mästerkockar, säger Leon, som brukar titta på Mästerkockarna på TV. Det skulle vara kul att vara med där.


Mat Kockarnas kamp, Sveriges mästerkock, Bäst i köket, Hela Sverige bakar, för att inte tala om Hela kändis-Sverige bakar. Men i Östra Karup finns något helt annat: Stjärnkockarna!


Nu bär det av till badrummet för den obligatoriska handtvätten. På arbetsbordet i köket har Karin Frick ställt upp skålar, bestick och ingredienser.
– Ni får jobba tre och tre. Varje grupp ska göra 50 kakor. 200 gram smör, fyra matskedar socker, en och en halv deciliter havregryn och tre deciliter vetemjöl. Allt mäts upp under samspråk, det rörs och dammas med mjöl och skvätts med smörklickar, precis som det ska i ett riktigt kök. Snart är smeten smidig och jämn och Karin Frick tar vid igen. Visar hur man rullar knappt valnötsstora bollar och lägger dem på plåtar. Viss skillnad i storlek på bollarna blir det. De är nog ganska väl tilltagna, för det blir bara si så där 36 eller 38 kakor på varje plåt. 50? Hur skulle man kunna få smeten att räcka till det…

– Och nu gör ni så här:
Karin Frick pressar försiktigt ner en gaffel på en boll, så att den blir platt och får ett snyggt randigt mönster.
– Det är därför de heter gaffelkakor.

Nu gafflas det kakor så det står härliga till. Strax ska plåtarna in i ugnen, och ljuvliga dofter sprider sig i köket.
Det visar sig att lite av smeten ”blivit över” och klämts ihop till tuggvänliga klumpar.
– Får vi äta de här nu?

Karin Frick suckar lite och ler.
– Ja visst. Bara ni tvättar händerna när ni har slickat på fingrarna.

Day fnissar:
– Det är ändå smeten som är godast!