Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2018-01-26 KL. 17:23

Unik jubileumskonsert i Birgit Nilssons ära

Unik jubileumskonsert i Birgit Nilssons ära

I år är det 100 år sedan vår stora operastjärna Birgit Nilsson föddes och det kommer att firas på Bjäre med en unik hyllningskonsert. På kort tid har en diger samling av otroligt duktiga personer inom den klassiska musikens värld enats kring en unik konsert.

Initiativtagare till konserten är Birgit Nilsson museets ordförande Lars H Ericson och som konstnärlig ledare agerar Bengt Hall, tidigare vd och konstnärlig ledare för Malmö Opera samt ordförande i Birgit Nilsson stipendiefond.
– För tre månader sedan ringde museets VD Gitte och berättade om Lars H Ericsons idé om att fira Birgit här på Bjäre med en stor konsert. Då sa jag: ”det går inte! Vi är för sent ute, vi skulle satt igång med det för två år sedan. Att göra en kammarkonsert på innergården skulle vi kunna göra men ska vi fira så ska vi fira stort.”, berättar Bengt Hall.Bengt Hall är konstnärlig ledare för konserten som äger rum 11 augusti i Svenstad.

När Bengt menar att fira stort så tänkte han på en repertoar som avspeglar det som Birgit gjort på de stora scenerna.
– Jag beslutade mig ändå för att ge det en chans och började då med att få med en symfoniorkester och vände mig till Helsingborgs orkester som väldigt snabbt svarade att ställde upp med orkester och dirigent, säger Bengt.

Bengt Hall inledde tillsammans med casting director Clas Sköld jobbet att leta solister till konserten.
– Vi började med att höra med de som tilldelats Birgit Nilssonstipendiatet genom åren. Hela sex solister ställde upp på stört! Det är aktiva solister som uppträder på scener över hela världen och är uppbokade flera år framåt. Just detta datum den 11 augusti passade in i allas schema, berättar Bengt.

Innehållet i konserten kommer vara längre utdrag ur Giacomo Puccinis ”Tosca”, Richard Strauss ”Rosenkavaljeren” och Richard Wagners ”Tannhäuser”.
– Om man gör utdrag ur Tosca så måste man ha kör och även till de andra delarna. Då ville vi gärna ha de som kan bygden, de som sjunger i kör och har jobbat tillsammans förr och valet föll då på de lokala kyrkokörerna som ställde upp, säger Bengt glatt.

De lokala kyrkokörerna tycker det är hedrande och glädjande att få vara med i ensemblen.
– Det är en fantastisk stor glädje för oss att få vara med att fira Birgit. Hon har själv sjungit i kören vilket gör det extra kul. Uppdraget är en bit utanför körens vanliga repertoar men det är jättekul att få vara med, säger Linn Björklund, körledare i Västra Bjäres kyrkokör.Joachim Bäckström är en av solisterna som uppträder på konserten.

Totalt på konserten kommer det vara långt över 100 sångare, orkester på 70 man och sju solister. Konferenciär blir regissören och radiomannen Stefan Johansson. Scenen som rymmer 150 personer kommer stå på museets parkering vänd mot museet. 2000 personer ska sittandes kunna se på konserten.
– Det blir en fullständigt unik konsert som aldrig kommer hända någon gång efter detta.
Tänk att Bjärebygden kan ställa upp och göra en konsert till Birgits minne där över 200 personer deltar. Det är helt fantastiskt, säger Bengt stolt.

Fredrik Österling från Helsingborgs Symfoniorkester stämmer in i andras lovord om konserten.
– Det är en enorm glädje för oss att få vara med och hylla Birgit Nilsson. Jag tycker annars att vi är för dåliga på att hylla våra stora stjärnor i Sverige. Vi har hittat en ortligt bra dirigent, Patrik Ringborg, som i vanliga fall dirigerar runt om i hela världen. Vi ser mycket fram mot augusti redan nu, det finns en magi i detta projektet, berättar Fredrik.

En av solisterna som ska medverka är mezzosopranen Susanne Resmark som har stor kännedom om Birgit och även var vän med henne. Hon kommer göra rollen som Venus på konserten.
– Det ska bli kul att göra den rollen på hyllningskonserten eftersom Birgit själv gjort rollen. Jag har också gjort den ett antal gånger förr, berättar Susanne.

Gitte Lindström Harmark, VD för Birgit Nilsson Museet ser fram mot sommarens hyllningskonsert.

Nu har Susanne Ängelholm som bas och världen som spelfält. Ofta uppträder hon på Köpenhamnoperan. Hon är även sedan 2007 Riddare av Danneborgen, Danmarks motsvarighet till hovsångare.
– Min fars släkt kommer från Bjäre så jag har alltid varit mycket på Bjäre. Redan när jag var ung så var jag runt Birgits trakter i hopp av att träffa på henne. En gång träffade jag Birgits man Bertil som krattade löv i kostym och kravatt, det glömmer jag aldrig, berättar Susanne.

När Susanne började på musikskola så fick hon tidigt vara med på hennes konserter och en vänskap bildades.
– Jag har alltid upplevt Birgit som att det inte var så många år mellan oss trots att det var det. Hon var alltid väldigt ungdomlig, rolig och skämtsam. Att ha ett telefonsamtal med Birgit var alltid väldigt spännande, Bertil satt bakom henne och kommenterade hela tiden. I vårt yrke måste vi hålla oss unga i sinnet hela tiden då vi arbetar med våra känslor och spelar olika roller som är i olika stadier av livet, förklarar Susanne.

FAKTA Hyllningskonserten ”Birgit Nilsson 100 år”


När och var: 11 augusti klockan 18 vid Birgit Nilsson Museum i Svenstad.
Konstnärlig ledare: Bengt Hall
Solister: Malin Byström, Christina Nilsson, Sofia Asplund, Susanne Resmark, Joachim Bäckström, Karl-Magnus Fredriksson och Adrian Angelico.
Körer: Västra Bjäre Kyrkokör, Grevie-Båstad kyrkokör, Båstads kyrkokör och Östra Karups kyrkokör.
Orkester: Helsingborgs Symfoniorkester.
Dirigent: Patrik Ringborg.


Biljetter släpps den 23 februari och säljs genom Julius Biljettservice.
Biljettpris: 390 kr alt. 490 kr.


TEXT & FOTO: Peter Jakobsson