BJÄRE 2023-09-12 KL. 14:48

Unikt rullskidslopp på Bjäre i helgen

Av Peter Jakobsson

Unikt rullskidslopp på Bjäre i helgen

På lördag 16 september intar rullskidloppet Båstad-Mölle de två halvöarna Bjärehalvön och Kullahalvön. Loppet är unikt i det faktum att de kör 74 kilometer på vägar från Båstad till Mölle, något som inte är helt självklart att få tillstånd till.

– Loppet går för första gången på sin originalsträcka, men räknas redan till ett av de större rullskidloppen i Sverige. Målet är placerat vid Palnatokes skränt på Kullaberg, där världen äldsta dokumenterade skidlopp ägde rum på 900-talet mellan Kung Harald Blåtand och vikingahövdingen Palnatoke, berättar Lennart Klingberg, tävlingsledare och projektledare på Båstad-Mölle.

Rullskidåkarna kan deltaga i olika distanser varav den längsta är 74 km. Starten för den distansen går vid Lindallén i Båstad på lördag klockan 13. De som tänker avverka 50 km på rullskidorna startar i hamnen i Vejbystrand klockan 14.30.

Målgången är uppe vid Kullens fyr i Mölle. Det kommer finnas en publikzonen i Mölle hamn där man kan uppleva loppet genom byn och sedan se slutet på storbilds TV. Vill man vara på plats uppe på Kullaberg ska man vara parkerad och klar redan vid 14:45 för at inte störa åkarna på slutspurten.