Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2021-09-16 KL. 14:52

Utegym för seniorer efterfrågas i medborgarförslag

Av Peter Jakobsson

I ett medborgarförslag till Båstads kommun har Karin Påhlsson föreslagit att det ska byggas ett utegym för seniorer, exempelvis i anslutning till Gulstad. Saknad av aktivitet för de som inte kan eller vill styrketräna är bakgrunden.

Utegym för seniorer efterfrågas i medborgarförslag
Ett motorikgym liknande det i Kungälv. Foto: Lappset Sweden AB.

– Jag var i Saalbach och vandrade, där hade de byggt upp olika stationer där man kunde träna sin balans och koordination, inte styrka som på vanliga utegym. Jag testade dem och tyckte det var fantastiskt, berättar Karin Påhlsson.

Många personer är aktiva men lite äldre än de hurtigaste.
– Jag börjar själv närma mig sextio år och vill vara aktiv och träna balans och sånt men inte styrka på sättet vanliga utegym är till för.

Efter Karin hade googlat runt lite hittade hon något liknande det hon sökte i Kungälv. Där har de byggt motorikgym som finns ute för alla att använda.
– Jag skickade med en länk till detta i medborgarförslaget och hoppas att det kan vara en inspiration till kommunen.

Kungälv beskriver sitt motorikgym på sin webbsida:
”Ett motorikgym består av en grupp redskap som är anpassade för att ge en allsidig träning, där kroppens alla muskelgrupper används. Du använder din egen kroppsvikt som motstånd. Det ger en skonsam och effektiv träning, samtidigt som du förbättrar kondition, balans och koordination.”

Det Karin efterlyser är egentligen något som är lite mer avancerat än det i Kungälv.
– Jag hittade något från Saalbach i efterhand som visar på en lite mer avancerad bana.


Del av en hinderbana i Saalbach som är lite mer avancerad än en vanlig motorikbana. Foto: Motorikdreams.


Med livets situation som utgångspunkt.
– Det jag efterfrågar kommer från mitt eget perspektiv och var jag befinner mig i livet. När man blir äldre så förändras mycket men jag vill inte förlora den där kapaciteten jag haft utan vill fortsätta träna men det handlar inte bara om styrka längre, säger Karin.

Det som finns uppbyggt i det allmänna rummet på Bjäre är mest lekplatser för barn i olika åldrar och utegym som passar ungdomar till vuxna som orkar och kan.
– Jag vill inte gå till utegymmet i till exempel Malenskogen, det passar inte mig som har lite problem med rygg och höfter. Eftersom det finns många äldre här finns det säkert fler som har det som jag har det. Det finns ett glapp mellan utegym och pensionärsföreningarnas stilla samkväm.

Ett sätt att upprätthålla koordination, kondition, motorik och balans längre i livet.
– Jag tror nog att ett seniorgym eller motorikgym även skulle kunna vara en mötesplats för oss som det passar. Då skulle vi kunna träna tillsammans och umgås enkelt på frivillig basis, säger Karin.

Kommunfullmäktige ska nu besluta om medborgarförslaget ska gå vidare till tjänstemännen på Båstads kommun för att beredas. Vilket de med största sannolikhet gör då KF sällan nekar beredning av medborgarförslag. Utfallet av beredningen återstår att se.

Text: Peter Jakobsson