Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2018-02-17 KL. 12:40

Utställning med foto och keramik

Utställning med  foto och keramik

Välkända Båstadkonstnärer ställer just nu ut tillsammans på Biblioteksgalleriet. Det är Cecilia Kraitz som visar upp keramik med raku-bränning och Mikael Bertmar som visar fotokonst.

Vid Norrviken skapar de sin konst i varsin ateljé på varsin sida av Kattviksvägen. Både Cecilias och Mikaels ateljéer är välbesökta under konstrundan vid påsk varje år. Nu ställer de ut tillsammans på Biblioteksgalleriet. Senast de hade sina verk där är över tio år sedan.

Cecilia Kraitz keramik inspireras av asiatisk keramisk konst och då speciellt av den japanska raku-tekniken.
– Allt jag visar upp här är gjort med japanska raku-tekniken och är brända i vedeldad ugn. Det är mest skålar och fat men även tekskålar. Jag kommer även visa väggbilder i keramik med raku-bränningar som skapar intressanta mönster, berättar Cecilia.

När flera plattor sätts samman bredvid varandra bildar de en stor keramiktavla. På en tidigare utställning på Vandalorum i Värnamo visade Cecilia upp ett sammansatt motiv som var två och en halv meter gånger en meter.
– Varje platta, som väger en hel del, är handgjord av mig. Det är ett tungt jobb att vara keramiker, skrattar Cecilia.

Mikael Bertmar visar upp sin fotokonst som har naturen som röd tråd.
– Jag visar dels den analoga serien, mestadels från Hallands Väderö, som är fotat på 80-talet och framkallat i mörkrum. Det akvarelliknande uttrycket är resultatet av en speciell framkallningsteknik jag hade, berättar Mikael.
Mikael har ett ofta drömskt förhållande till den natur som han inspireras av. Konstnären är också poet och filosof och vill kalla sitt uttryck för poetisk fotokonst.

Bland bilderna på galleriet hittar vi även bilder som känns helt naturliga men har överraskande innehåll. Den nya serien är collage där Mikael har sammanfogat flera bilder och satt samman intressanta motiv som väcker fantasin. På en bild står det en flamingo bland kossorna och en silkesapa som tittar fram. Alla bilderna till collagen har Mikael tagit.
– De exotiska djuren är bland annat fotade på Kolmården och Kanarieöarna. Naturen de befinner sig i är vackra Bjäre, säger Mikael.

Utställningen pågår på galleriet i Båstad bibliotek till den
7 mars.

TEXT & BILD: Peter Jakobsson