Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2021-1-21 KL. 22:45

Vaccinering mot covid-19 har nu börjat i Båstad

Vaccinering mot covid-19 har nu börjat i Båstad

Den efterlängtade vaccineringen mot covid-19 har kommit igång och i Båstad fick Haga Park ta emot de första sprutorna med vaccinet mot covid-19. Först ut att vaccineras var vård- och omsorgstagaren Margareta Skog, 75 år.

– Det kändes väldigt bra och tryggt att få ta sprutan. Detta har jag sett fram emot. Jag har alltid tänkt att när jag väl får chansen att vaccineras ska jag ta den, kommenterade Margareta.

Under en dag vaccinerades alla vård- och omsorgstagare samt mer än 90 procent av personalstyrkan. Den första att vaccineras var Margareta Skog.

Annika Müller Hansen är enhetschef på Haga Park. Även hon hade sett fram emot denna dag.
– Det känns hedrande och roligt att få vara först ut i kommunen. Vi har väntat på denna dag väldigt länge. Nu har vi inlett början till en förändring och äntligen ser vi ljuset i tunneln.

Region Skåne drar upp takten
Under vecka 3 förväntades 14 000 doser vaccin levereras till skånska primärvården. Det är väsentligt mer än de 6 000 doser som levererades under vecka 2. Vecka 4 räknar Region Skåne med att alla på särskilda boenden runt om i Skåne har fått ett erbjudande om vaccin. Det gäller såväl de äldre som personalen.

Det kan dock bli förseningar i denna planen då Pfizer har flaggat för ett produktionsavbrott av vaccinet för att ställa om fabriker till större produktionsvolymer framöver.

Ring inte – det kommer ett brev!
Många skåningar är angelägna om att blir vaccinerade mot covid-19. Det märks bland annat inom primärvården som får väldigt många frågor om när och hur man kan boka tid för vaccin. Man behöver inte ringa sin vårdcentral utan det bästa är att avvakta informationen som kommer allt eftersom.

Det är ett högt tryck på vårdcentralernas telefoner på grund av alla vaccinfrågor och det gör att de som är sjuka riskerar att inte komma fram.

Nästa grupp att erbjudas vaccin är alla 70-plussare. I mitten av februari räknar Region Skåne med att börja vaccinera de som är födda 1951 och tidigare. Man behöver alltså inte ha fyllt 70 år – utan man kan vara född närsomhelst det året.

När det är dags kommer ett personligt brev med information om hur man bokar tid. Utskicken kommer från vårdcentralerna och sker i intervaller. Först ut är de som är 85 år och äldre. Sist ut är de yngsta.

Det går inte boka tid innan man fått brevet. Det är först då som man kan boka, antingen genom 1177.se eller genom att ringa sin vårdcentral. Brevet innehåller även en hälsodeklaration som ska vara ifylld när det är dags för första sticket.

Text: Peter Jakobsson
Foto: Båstads kommun