Klik venligst
BJÄRE 2023-05-08 KL. 15:57

Välbevakat när första frilandsodlade pärorna togs upp

Av Peter Jakobsson

När de första potatisarna som skördas är det en av de mest pressbevakade händelserna på Bjäre. Organisationen Svensk Potatis som ligger bakom jippot lyckas verkligen nå ut med sitt budskap och fortsätter sätta Bjäre på potatiskartan.

Välbevakat när första frilandsodlade pärorna togs upp
Ett antal odlare var de som var först med att skörda potatis. Här gräver de lite hos familjen Svenssons i Öllöv där jippot anordnades. Foto: Peter Jakobsson

I många års tid gick potatispremiären till så att Svensk Potatis anordnade en auktion med det första partiet färskpotatis. Olika handlare och restauranger bjöd över varandra och en lyckades buda hem de dyra knölarna. Intäkten delades mellan bonden och välgörenhet. Jippot fick alltid stor mediabevakning och det var hela syftet från organisationens sida. De vill nämligen att det ska nå ut till konsumenterna att det finns färskpotatis att tillgå så inte handlarna och distributörerna håller tillbaka dem för att sälja klart av fjolårspotatisen.

När det blev pandemi kunde inte traditionen med auktionen hållas så då skänktes den första skörden till Sankt Görans Sjukhus i Stockholm som tack för allt slit som de i vården fick utstå under coronatiden.

Nu har Svensk Potatis bytt strategi igen. Auktionen är utbytt till en fest och manifest för färskpotatisen och det är inte en eller två bönder som är först, ett helt gäng odlare från Bjäre fick vara med och bidra till första batchen som gavs bort till dagligvaruhandlare som skulle göra något kreativt med det.

På plats vid familjens Svenssons potatisåkrar i Öllöv var det flertalet tidningar, radio och TV. Ett antal bönder hade detta året fått äran att vara de som bidrog till första skörden som skänktes till ett antal dagligvaruhandlare.
– Nu testar vi detta med att ha en fest och manifest och ge bort potatisen som kommer från flera premiärodlare, förklarar AnnaKarin Hamilton från Svenska Potatis.


Flera tidningar, organisationer, radio och tv var på plats för att föreviga den stora händelsen på Bjäre. Foto: Peter Jakobsson


Ett antal dagligvaruhandlare fick 10 kilo potatis var som de ska göra något roligt och kreativt med. De som fick potatis var ICA, Citygross, Lidl, Coop, Dagab och Martin & Servera som alla hade representanter på plats vid åkern i Öllöv.
– Det vi sedan önskar är att de ska lägga upp resultatet av vad de gör med potatisen på sociala medier och taggar med #levesvenskfärskpotatis, förklarar AnnaKarin.


Handlarnas representanter fick med sig 10 kilo var. Foto: Peter Jakobsson


Vad handlarna kommer göra återstår att se men ICA hade en plan på att potatisen skulle ut till två olika ICA Maxi där de skulle säljas och hela intäkten skulle gå till Majblomman.

På plats vid fältet fanns även Marcus Nemrin från Sofiero Slottsrestaurang som bjöd på några olika smakprov baserade på färskpotatis.
– Det är ett smakprov av färskpotatis med ett smör med svarta vinbär och grönpeppar, det är en rätt med färskpotatis men ramslök och syrad lök, den sista smakbiten är färskpotatis i Cream cheese med friterade nässlor, förklarade Marcus och de alla som smakade blev glatt överraskade över hur gott det var.

Med så stor mediabevakning som det var i Öllöv kommer förhoppningsvis budskapet om att färskpotatisen skördats nå långt. Nästa händelse på Bjäre som lockar omfattande presskår blir troligen Nordea Open. Bjäres koppling till potatis och tennis fortsätter således att figurera.

Peter Jakobsson