Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2018-04-12 KL. 20:55

Välkänd formgivning på biblioteksgalleriet

Välkänd formgivning på biblioteksgalleriet

Nu är ny konst på plats i biblioteksgalleriet när Båstad Bjäre Konstförenings tredje utställning för vårsäsongen presenterar två välkända formgivare. Stolar, glas och tavlor med mycket historia är samlade i den lilla lokalen.

Det är det äkta paret Åsa Gray och Tord Björklund som båda har ett förflutet på bland annat IKEA som visar upp urval av deras alster.
– Detta är nästan en historiskt händelse att vi har dessa formgivare på plats, säger Gunilla Lundberg som är föreningens nya ordförande.

Tord Björklund är en legendarisk möbeldesigner som arbetat men många av de största och mest framgångsrika svenska möbelföretagen. Med ”Citra” har han skapat en enkel och ärlig stol. ”Skye”, ”Klinte” och ”Longue” är andra klassiker.
– Ska man jobba med multinationella företag måste man själv tycka det är kul att göra formgivning som är tillgänglig för många och inte bara för en finansiell elit, säger Tord.

På utställningen finns fyra olika stolar att beskåda.
– Jag valde ut dessa för att visa på ett spann mellan de olika typerna jag gjort. Det är helt olika uttryck och karaktär på dem, berättar Tord.

En av stolarna har varit med i Year of Designs årsbok.

Åsa Gray har många titlar bakom sig som, chefsdesigner, produktchef och professor i textil design. Hennes verksamhet har spänt över ett brett fält av design, huvudsakligen textil men också tapeter, vaser, glas och keramik. Hon har samarbetat med ledande företag som profilerar sig med god form så som Katja of Sweden, Fix och IKEA.
– Man kan säga att jag har jobbat med allt utom möbler, säger Åsa Gray glatt.Stolar, glas och konst som nu visas på galleriet.

Åsa har gjort den mycket välkända vasen ”Vasen” som fortfarande finns på IKEA efter över 20 år. Hon har även gjort ett sortiment av bruksglas som heter ”Svalka”
– Serien Svalka är väldigt populär, speciellt champagneglasen, och man ser dem ofta på vernissager och andra tillställningar. En gång när vi åkte ner till IKEA på Väla och skulle fylla på vårt egna förråd var det helt slut för drottning Margrethe varit där och köpt upp allt till någon mottagning hon skulle ha, berättar Åsa.

Att IKEA har betytt mycket i de båda formgivarnas liv är säkert. Det var där de träffades och har levt ihop sedan dess. Många historier kring deras IKEA-produkter finns det.
– En gång stötte jag på en dam som berättade att hon var så nöjd över att hon hittat vasen Vasen på en loppis och bara betalat 45 kronor för den. Då sa jag att den finns fortfarande att köpa på IKEA för 15 kr. Detta skrev jag och berättade för Ingvar Kamprad som då svarade att vasen har använts för många ändamål. I USA har den bland annat används som ölglas, berättar Åsa.

De berättar vidare att en anledning till att de valde att jobba med IKEA handlar om en social ambition att god formgivning ska kunna nå ut till alla människor.
– Att jobba med IKEA handlar inte bara om priset. Visserligen är priset centralt med det absolut viktigaste är formen som ska få folk att tycka om en produkt och vilja ha den i sitt hem. Det räcker inte med att det är jättebilligt, förklarar Tord som har sitt namn på många olika typer av IKEA-produkter.Vasen Vasen, soffan Karlstad och hyllan Kallax är exempel på produkter de formgivit för IKEA och som fortfarande finns att köpa.

På utställningen visar Åsa förutom glas upp lite olika målningar. Tavlorna som Åsa valt ut är en blandning av gammal och nytt. Några äldre tavlor har hon på senare åren målat på lite extra för att väcka dem till liv.
– De hade länge stått mot väggen i min ateljé så jag tänkte att eftersom jag gillade dem i grunden så fick de lite mer färg och nu hänger de här, berättar Åsa.

Paret landade i Båstad för drygt 20 år sedan efter att åkt runt och tittat på ny plats att bo på när de skulle lämna Älmhult. Huset i centrala Båstad har Tord ritat.
– Vi älskar Båstad och Bjäre och ska bo kvar här livet ut, avslutar Åsa.

Utställningen pågår på BiblioteksGalleriet till och med 2 maj.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON