BJÄRE 2022-09-22 KL. 06:00

Vallåsen öppnar inte i vinter

Av Rickard Gustafsson

Branäsgruppen har beslutat att inte öppna skidanläggningen på Vallåsen till vintern. Orsakerna är bolagets ambition att göra sig av med anläggningen och de resurskrävande satsningarna i Branäs och Kungsberget. Vd Anders Kjällström berättar dessutom att det höga elpriset som förväntas i vinter i princip gjort det omöjligt att gå med vinst.

Vallåsen öppnar inte i vinter
Det blir ingen skidåkning på Vallåsen i vinter, uppger Branäsgruppens vd Anders Kjällström till Laholms Tidning. Foto: Pressbild

Beskedet från Branäsgruppen lär göra utförsåkare i bygden, södra Sverige och Danmark besvikna. Vallåsens skidanläggning kommer inte att öppna i vinter.

Beslutet är fattat i bolagets styrelse och vd Anders Kjällström säger att det är ett rent affärsmässigt beslut.
– Satsningen som just nu sker på våra större boendeanläggningar, Branäs och Kungsberget, kräver stora resurser, dels ekonomiskt, dels tidsmässigt. Detta, tillsammans med de för tillfället höga elpriserna, gör att det blir svårt att argumentera för en fortsatt satsning på vintersäsongen i Vallåsen.

Laholms Tidning kunde i maj avslöja att Branäsgruppen bestämt sig för att sälja anläggningarna i Vallåsen och Ulricehamn, men trots intresserade köpare är den fortfarande till salu.
Kjällström berättar att företaget haft som målsättning att affären vid det här laget redan skulle varit undertecknad och klar och att det förts samtal med flera intressenter.
– I förra veckan hade vi diskussioner med en spekulant men det blev inget av det. Eftersom vi hade förhoppningen att anläggningarna skulle vara sålda vid det här laget hade vi (Branäsgruppen) ändå inte tänkt att driva Vallåsen och Ulricehamn i vinter, säger Anders Kjällström och berättar att det fortfarande är två spekulanter kvar och att ambitionen är att hitta en överenskommelse så snart som möjligt.

Den krassa verkligheten med osäkert klimat i söder i kombination med de höga elpriserna hade gjort det svårt att rent ekonomiskt räkna hem en vintersäsong i Vallåsen – även om företaget hade valt att driva anläggningen vidare.
– Chanserna att gå med vinst i vinter hade varit minimal eller egentligen lika med noll, säger Anders Kjällström och påpekar att konstsnöproduktionen i elområde 4, där Vallåsen ligger, är bra mycket dyrare än i de norra anläggningarna, Branäs och Kungsberget, vilka ligger i ett annat elområde.

Beslutet påverkar sex heltidsanställda och 100-120 säsongsarbetare. Kjällström berättar att medarbetarna har informerats och att det just nu pågår förhandlingar med facket.

Om inte Branäsgruppen hittar en köpare är åtminstone inte sommarsäsongen, med en av Sveriges populäraste bikeparks, hotad. Företaget har investerat tungt i sommarverksamheten under 2020-2021.
– Till i år investerade vi 1,2 miljoner kronor i en ny cykelled och i höst satsar vi ytterligare 3,5 miljoner kronor för att uppdatera styrsystemet på 4-stolsliften, säger Anders Kjällström.

Branäsgruppen har ägt Vallåsen sedan 2011.