Klik venligst
BJÄRE 2021-12-22 KL. 06:10

Vallåsen siktar på att öppna under julhelgen

Av Johan W Jönsson

Målet är satt. På annandagen hoppas Vallåsens platschef Jesper Malmquist att anläggningen ska kunna öppna för utförsåkare. För dem som åker på längden har det varit öppet sedan i november. “Går allt enligt plan så öppnar vi på annandagen”, säger Malmquist.

Vallåsen siktar på att öppna under julhelgen
Vallåsens platschef Jesper Malmquist ser fram emot en tidig öppning den här vintern. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

De senaste säsongerna har Sveriges sydligaste skidanläggning kunnat öppna först i januari och februari. Den här gången hoppas man kunna öppna i december. Tacka snön och kylan för det.
– Vi siktar på det och förbereder oss för en öppning den 26 och hoppas att den kylan som nu ska komma håller i sig och att det gärna blir lite kallare, säger Jesper.

Snön och kylan kom tidigt i år. På Vallåsen var man beredda och redo att utnyttja förutsättningarna direkt. Under de två veckorna som det var kallt och snö har det lagts snö på anläggningen.
– Det har skapat en bra grund för att vi ska kunna öppna så snart som möjligt men vi är inte riktigt där än. Det krävs lite mer snö för att vi ska kunna köra igång.

Nu ligger snön i de högar där den tillverkats. Det är där den mår bäst och håller längst. Blir det lite mer kyla kommer dock snön att börja kunna köras ut i backarna. Samtidigt är det full spruta i snöfabrikerna för att kunna fylla på med en buffert där det behövs.
– Vi hoppas på en tidig öppning. Snöfabrikerna jobbar dygnet runt. Det går väldigt bra att producera snö när det är under tio plusgrader men den ska hålla också, säger Malmquist.

Snölagret som Vallåsen hade över sommaren användes till längdarenan som öppnade den 26 november och den har varit igång sedan dess med öppet onsdag till söndag. En månad senare ska alltså även utförsåkarna välkomnas till anläggningen.
– Den senaste vintern var fantastisk. Men den kom först i slutet av januari och sedan varade den februari ut. Det ska bli kul att kunna öppna redan i december den här vintern.
– Det var lite oväntat att vintern slog till nu men tittar man bakåt så är det inte ovanligt med tidig kyla. Vi har öppnat i december förr, även om det var några år sedan.

Exakt vad som kommer att öppnas i anläggningen beror på hur kallt det blir. Men kan inte Köpenhamnsbacken (den stora nedfarten) och en av barnbackarna öppnas så kommer man vänta.

Kan Vallåsen börja köra ut snön veckan innan jul så att man kan öppna på annandagen kommer anläggningen sedan att vara öppen under hela jullovet frånsett nyårsafton och nyårsdagen.
– När vi väl öppnar siktar på att kunna ha öppet fram till mars. I januari koncentrerar vi det till helgerna och när skolorna kommer igång blir det fler vardagar och på loven öppet varje dag, avslutar Jesper Malmquist.