Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2020-03-19 KL. 14:55

Vandra med barn i Skåne

Vandra med barn i Skåne

I Vandra med barn i Skåne visar Kenneth Joelsson och Ina Hildeman hur härligt det kan vara för hela familjen att vara ute i naturen och dessutom komma hem varm, torr och sams. Skånes natur bjuder på storslagna lövskogar, öppna landskap och dramatiska kuststräckor, men kanske är ändå en snigel på vägen det som hänför den unga vandraren mest.

Boken innehåller 15 vandringsturer för hela familjen, med varierande svårighetsgrad för alla storlekar på fötter, och även hjul för den delen.
– Vi poängterade för varandra att vandringen inte skulle få försvinna ur våra liv när vi blev småbarnsföräldrar. För oss var det viktigt att inkludera vår dotter i umgänget med naturen och låta henne få vara en naturlig del i denna upplevelse. Genom den här boken vill vi inspirera fler att komma ut och vandra i naturen med barn, vare sig det är ett litet eller stort barn, flera i varierande åldrar eller kompisgäng från samma klass, säger Ina Hildeman.

Med boken som underlag kan man planera en rolig upplevelse som är lagom utmanande för alla familjemedlemmar. Den är uppdelad i tre olika svårighetsgrader som grundar sig på hur framkomlig terrängen är. Varje rutt är tydligt beskriven så man vet om den passar barnvagnen eller det lite äldre gänget. Boken är lättöverskådlig med tydliga kartor och tips på vad man kan se längs vägen och råd om matsäck och packning för att det ska bli lagom tungt att bära. För den äventyrlige som vill sova ute längs färden finns också vägledning om planering och utrustning.

Ur boken:
”Barn, precis som vuxna, behöver lära sig att möta livet. Att se sammanhang och utveckla en grundtrygghet i sig själv och i sitt förhållande till världen runtomkring och alla andra som också delar samma upplevelse. Vi är övertygade om att erfarenheten av att vistas ute i landskapet lägger denna grund för ett framtida välmående. En stillsam förundran inför naturens skönhet kan övergå i tuffare utmaningar när vädret hastigt slår om. Men där finns alltid utrymme för spontanitet och vänskap.”

Boken utkommer den 27 mars 2020.

TEXT: PETER JAKOBSSON
FOTO: ÅSA SILLER