Klik venligst
BJÄRE 2017-10-13 KL. 20:23

Vardagsekonomi med årskurs åtta

Vardagsekonomi med årskurs åtta

Under en vecka hade eleverna i årskurs åtta ett arbetslivstema som innebar att företag och personer besökte skolan och berättade om sina roller. Under veckan gjorde även eleverna företagsbesök vilket resulterade i en Framtidsmässa där eleverna presenterade företag från Bjäre. En av punkterna på schemat under veckan var Ekonomi.

Det var Swedbank som var ute och pratade om vardagsekonomi med åttondeklassarna i ett projekt tillsammans med Stiftelsen Gripen.
– Vi pratade om vardagsekonomi och berättade om olika typer av erbjudande som ungdomar kan ställas för så som SMS-lån och snabblån. Vi pratade även om Bank ID, olika bankdosor och Swish, berättar Viktoria Ottosson-Levin, från Swedbank, som höll i informationen tillsammans med kollegan Hanna Larsson.

Under en dag var de på Strandängsskolan och höll informationen för fyra klasser och nästa dag var det fyra klasser på Förslövs skola.
– Vi visste inte vad vi skulle förvänta oss av eleverna på högstadiet men de var väldigt trevliga och artiga vilket var väldigt positivt. Vid flertalet tillfällen var det elever som spontant kom fram till oss efter och tackade så mycket och tyckte det var bra och sa att de hade lärt sig mycket, säger Hanna Larsson.



Morgan Colliander, Viktoria Ottosson-Levin och Hanna Larsson

Idag är personer mellan 18 och 25 år den största gruppen hos Kronofogden så därför är det viktigt att förbereda och informera ungdomarna på vad de ska tänka på för att ha en ordnad ekonomi och slippa problem i framtiden.
– Vi lärde oss om räntor och att det kan gå snabbt att få ett snabblån men räntan är så hög så det blir väldigt dyrt att betala tillbaka. De kanske säger att det är gratis men sen kommer det massa kostnader och det blir dyrt. Nu vet vi att det är säkrare att ta ett lån på en stor bank. Bra att vi får information om hur man ska förhålla sig till pengar, säger Hanna Göransson som lyssnat och tagit till sig av det hon fick lära sig.

Åttaklassarna på Förslövs skola berättar att de flesta av dem har både betalkort och Swish som de hanterar utan problem. Behövs då kontanter enligt 13-åringar?
– Både ja och nej. De är jobbiga att bära runt på men behövs på många ställen, det är många som inte tar kort eller Swish, säger Max Nygren.

Morgan Colliander, SO-lärare på Förslövsskola, var positiv till dagen.
– Jag tycker detta har varit givande för eleverna, de lär sig en hel del om sånt som de kan ha nytta av i framtiden när de ska hantera sin egen ekonomi och skaffa jobb. Temaveckan ger eleverna en inblick i vuxenvärlden med allt vad det innebär med ekonomiskt ansvar, berättar Morgan.

TEXT & FOTO: Peter Jakobson