Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2017-06-26 KL. 07:55

Världsartister och fria barnbiljetter när Båstad Kammarmusik jubilerar

Världsartister och fria barnbiljetter när Båstad Kammarmusik jubilerar

100 000 besökare har njutit av Båstad Kammarmusikfestival under 25 år. I år är det alltså dags för jubileumveckan efter midsommar med ett fullspäckat program, världskända artister, gratis entré för alla barn och ambassadörsbesök från Estland.

Jubileumsfestivalen invigs 26 juni klockan 14 på torget i Båstad med bland annat den estniska ambassadören Merle Pajula och Skånes landshövding Anneli Hulthén som hedersgäster.
– Sverige och Estland har en del gemensam historia och det känns därför roligt och inspirerande att få presentera både en estnisk tonsättare och en estnisk och världsberömd kör, Vox Clamantis, säger Karin Dornbusch som är konstnärlig ledare för festivalen.Karin Dornbusch

Det är tolfte året som Karin Dornbusch har ansvarat för det succéartade programmet som i år har lockat den svenska världsstjärnan Anne Sofie von Otter som bland annat ger en konsert i Västra Karups kyrka på tisdagen.

Temat för årets jubileumsfestival är ”Ursprung” och är en hyllning till människors olikheter och respekten för varandras ursprung, men även till den fria tanken och nyskapandet.

Båstad Kammarmusikfestival är prisbelönt som en av Europas bästa kammarmusikfestivaler. När den startade för 25 år sedan lockades ett stort antal lokala funktionärer att hjälpas åt att renovera Apelrydsladan, som numera anses ha en fantastisk akustik och som är huvudscen för de mer än 20 konserterna under veckan. Startfältet bestående av de inbjudna artisterna ligger som vanligt på högsta nivå. Artister från hela världen har under åren besökt festivalen och spelat för fulla hus i Apelrydsladan och andra lokala spelplatser.
– I år bjuder vi för första gången in till en nattklubb för en nattkonsert. Det är nattklubben Coco vid Lyckantorget som blir spelplats för konserten ”Never ending journey” på tisdagskvällen, säger Ulla O´Barius som är ordförande i Båstads Kammarmusikförening. Med avgörande hjälp av ett 70-tal frivilliga och lokala funktionärerer arrangerar föreningen festivalen. Samtliga artister bor och äter på Apelrydsskolan.
Alla barn under 18 år har i år fri entré till samtliga konserter men måste boka biljett på samma sätt som de vuxna besökarna. Festivalen erbjuder två barnkonserter varav en på Hotel Riviera Strand och en i Båstads bibliotek. Mellangenerationen, musikstudenter, samlas för Mästarklasser med en särskild konsert.
– För att visa hur viktigt vi i föreningen tycker att det är med musik och kultur i kommunen har vi i år givit ut boken ”Om musik – kultur och människor som förenar” tack vare ett generöst bidrag från Sparbanksstiftelsen Gripen, säger Ulla O´Barius. Boken innehåller många förstklassiga artiklar skrivna av mycket välkända skribenter. I den kan läsas om när Gunnar Bolin beskriver förhållandet idrott och musik, vi får en musikalisk vinkel på landskapet på Bjärehalvön och får recept med lokala produkter, tonsatta av pianisten Roland Pöntinen.

Journalisten och musikkritikern Martin Nyström på Dagens Nyheter beskriver i sitt kaptitel i boken – som delas ut gratis - kammarmusikens födelse och gränsöverskridande. Leo Nilsson, tonsättare och pianist från Torekov och författare till boken Musikens Väsen beskriver musikens ursprung och hur naturen är musikens moder.

OM FESTIVALEN

Kammarmusikfestivalen pågår 26 juni - 1 juli

Arrangör är Båstad Kammarmusikförening

Båstad Kammarmusikfestival äger rum varje år, veckan efter midsommar.

Huvudspelplats för festivalen är Apelrydsladan i Båstad.

Mer info på bastadkammarmusik.com