Klik venligst
BJÄRE 2024-03-15 KL. 12:40

Världssångare klara för operan på centercourten

Av Peter Jakobsson

För att uppmärksamma att det är 60 år sedan Birgit Nilsson gjorde ett legendariskt framträdande på Båstad Tennisstadion kommer det under Birgit Nilsson-dagarna i början av augusti att ges en specialföreställning av Giuseppe Verdis Maskeradbalen på centercourten med plats för 3000 operabesökare.

Världssångare klara för operan på centercourten
Världsartisterna Michael Fabiano och Joyce El-Khoury åter i blickfånget när Verdis Maskeradbalen spelas på Båstads centercourt. Bilden är från fjolårets bejublade Tosca in Concert vid Birgit Nilsson Museum. Foto: Gunilla Hovenäs

Rollen som Amelia i Maskeradbalen var en av Birgits absoluta favoriter. På föreställningen i sommar sjungs den rollen av den libanesisk-kanadensiska sopranen Joyce El-Khoury som nyligen firat stora triumfer i flera prestigefulla sammanhang och vars röst jämförts med Maria Callas. Amerikanen Michael Fabiano, en av världens främsta tenorer med hela världen som arbetsfält, gör operans titelroll; Gustav III.

Som Anckarström hörs stjärnbarytonen Fredrik Zetterström som bland annat gjort ledande roller i skandinaviska operahus och runt om i Europa.

Medverkar gör även mezzosopranen Elizabeth DeShong (Ulrica) och sopranen Marina Monzó (Oscar), internationella toppnamn som båda uppträder för första gången i Sverige. Dessa flankeras av några av Sveriges främsta operasångare.

Dirigenten Pier Giorgio Morandi – en veritabel expert på italiensk opera – leder åtta operasolister samt, liksom tidigare år, Helsingborgs Symfoniorkester och en stor kör med sångare från Helsingborg med omnejd och Bjärehalvön.

Joyce El-Khoury kommer att sjunga rollen av Amelia på sommarens Birgit Nilsson-dagar på Båstads centercourt. Foto: Heather Elizabeth Media

Regissör är den välmeriterade teater- och operaregissören Staffan Valdemar Holm.

Föreställningen går av stapeln på Båstad Tennisstadion den 10 augusti.

Medverkade i Maskeradbalen på centercourten:

Michael Fabiano – Gustav III

Fredrik Zetterström – Anckarström

Joyce El-Khoury – Amelia

Elizabeth DeShong – Ulrica

Marina Monzó – Oscar

Anton Ljungqvist – Horn

Anders Lorentzson – Ribbing

Magnus Lindegård – Matrosen

Helsingborgs Symfoniorkester & körer från Bjäre och Helsingborg

Pier Giorgio Morandi – dirigent

Staffan Valdemar Holm – regi