Av Peter Jakobsson
I 40 år har föreningen Gamla Båstad dokumenterat Båstads historia och verkat för en god miljö enligt Båstads tradition. Ett arbete som aldrig sinar och arkiven växer år för år. Nu är det många nyinflyttade som kontaktar dem.
Det var i mars 1984 som föreningen Gamla Båstad grundades. En trio eldsjälar som varit med sedan starten är Gert-Håkan Eriksson, Tomas Petersson och Lena Sjöstrand.
– Då var det väldigt populärt med studiecirklar. Det fanns studiecirklar om massa olika saker. Då samlade vi oss för att starta föreningen Gamla Båstad Det som gjorde att vi startade precis då var ett kulturpris som delades ut med 3000 kronor från Lions. Det blev startkapitalet för föreningen. Nu 40 år senare kan vi säga att det var välinvesterade pengar med tanke på hur mycket vi gjort sedan dess, säger Gert-Håkan Eriksson, ordförande i föreningen.
Föreningen beskriver själva att inriktningen för verksamheten är att dokumentera och visa Båstads historia, verka för en god miljö i enlighet med Båstads tradition som badort samt att se till att gamla folktraditioner kan fortleva.
– Det med folktraditioner handlar om midsommarfiranden och marknader med mer. Men det viktiga var att verka för en god miljö och att dokumentera och visa Båstads historia, säger Gert-Håkan.
Det var bland annat ett husbygge var en tändande gnista för föreningen.
– Det var huset på Köpmansgatan med tennisbollen i nocken (Köpmansgatan 98 & 100. Reds. Anm.). Vi tyckte att det var ful arkitektur och att det inte passade in. Många blev irriterade över det bygget, det blev en valfråga av det senare när det kom på tapeten att bevara den gamla stilen, berättar Gert-Håkan.
Föreningen tar upp att kommunen tidigare hade en bevarandeplan men den har inte uppdaterats på länge.
– Huset som nu byggs där Guldsmedsgården tidigare låg är ett nytt exempel på tråkig arkitektur. De har bara maxat byggnaden för att få ut så många kvadratmeter som möjligt utan hänsyn till omgivningen. Det är mycket sånt som händer nu de senare åren tycker vi, säger Gert-Håkan.
– Även om man vill bygga sånt som är tillåtet enligt detaljplaner bör man tänka till på vilka värden det finns i omgivningen som är viktiga att bevara, säger Tomas Petersson.
Ett exempel på när Gamla Båstad fick gehör för sina idéer var runt bygget av tennisstadion så den ser ut i dag.
– Vi hade då en bra dialog och måste berömma de som lyssnade och tog sig tid att göra så byggnader runt stadion passade in i miljön, det kunde blivit mycket sämre, säger Gert-Håkan.
I arkivet jobbar Gert-Håkan, Lena och Tomas med att sortera, katalogisera och digitalisera historiska dokument och bilder. Foto: Peter Jakobsson
En annan stor del av Gamla Båstads verksamhet är dokumentation. I många år har de sorterat bilder, ritningar och handlingar om Båstad med omnejd. I arkivet finns tiotusentals foton och ritningar. Mycket är prydligt sorterat i långa rader av pärmar samtidigt som mycket fortfarande väntar på att bli sorterat och katalogiserat.
– Vi tackar kommunen mycket för att vi kan ha arkivet och jobba i de lokaler vi har i kommunhuset, säger Tomas.
De många arkivhyllorna är fyllda med Båstads historia. Foto: Peter Jakobsson
I arkiven finns många intressanta dokument. Här är hotelliggaren från Skånegården från åren 1918-1933. Foto: Peter Jakobsson
Fortfarande strömmar det in nytt gammalt material som föreningen tar hand om. Lena Sjöstrand förklarar vad som är drivkraften till att fortsätta.
– Det är så kul med att sätta tänderna i gamla foton och annat, det är lite som att lägga ett pussel för att få ihop allt, säger Lena.
En förfrågan som föreningen får oftare och oftare är från nya husägare som vill veta mer.
– De kommer till oss efter de köpt någon fastighet och undrar om det finns mer information om det och bilder från förr, säger Lena.
– Det kommer sådana förfrågningar varje vecka. Det är jätteroligt, säger Gert-Håkan.
Tomas PEtersson visar lådorna med sorterade ritningar. Foto: Peter Jakobsson
Även om det finns väldigt mycket material i arkiven så är det även en otroligt stor kunskap som finns i Gert-Håkan, Tomas och Lenas huvuden om hur saker varit i Båstad förr i tiden.
– Men det varar inte för evigt. Vem vet när vi får en knäpp i huvudet och minnet sinar, säger Gert-Håkan.
Föreningen har genom åren gett ut ett antal tidskrifter och böcker. Fortfarande gör de varje år en kalender med nya bilder och historier.
– Kalendern är fortfarande väldigt populär och det är kul, säger Gert-Håkan.
Nu stundar 40-årjubileum och det ska firas på Scala Biografen för medlemmar och andra insatta.
– Det blir underhållning av Bjäre Musikkår. De spelade även på vårt första årsmöte för 40 år sedan, därför kändes det självklart, säger Gert-Håkan.
Många pärmar är fyllda med tidningsurklipp om Båstad från olika tidningar. Här artiklar från NST om 100-årsjubileet av järnvägen som hölls 1985. Foto: Peter Jakobsson
Huvudnumret på jubileet blir en visning av Nobelfilmen från 1930-talet.
– Vi har kommit över originalet, gjort i nitratfilm, som nu är digitaliserat. Den ska vi visa. Senare ska filmen även textas och då blir det en mer offentlig stor visning, detta är mer av en förhandsvisning, avslutar Gert-Håkan.
Peter Jakobsson