Klik venligst
BJÄRE 2021-04-19 KL. 08:00

Veterinärklinik utökar med fler specialistkunskaper

Av Peter Jakobsson

Bjäre Bjäre veterinärklinik har funnits i Vejbystrand sedan 2014. Med tiden har kliniken vuxit och senaste tillskotten tillför specialistkompetens utöver det vanliga för att vara en mindre privatklinik.

Veterinärklinik utökar med fler specialistkunskaper
Bjäre Veterinärklinik anställde Martin Anker Heden för knappt ett år sedan, en satsning som utökat deras specialistkompetens.

Det är nu sju stycken som jobbar på kliniken varav tre är veterinärer. För ett år sedan började Martin Anker Heden som har specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar samt specialintresse i endoskopi, tandsjukdomar och medicinska utredningar. I mars började Kristian Poulsen som har specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar och specialintresse i ögonsjukdomar.

Främst är det hundar och katter som söker vård på kliniken men även kaniner och marsvin och någon enstaka råtta.
– Vid behov av veterinärvård av mer exotiska djur som sköldpaddor eller fåglar rekommenderar vi att man vänder sig till de som har specialkompetens för de djurslagen, förklarar Åsa Tomaszewski som är ägare och grundare av kliniken med specialintresse i hud och allergiska sjukdomar.

Bredden av kunskap som de nu besitter gör att de nu kan utföra avancerade ingrepp. Dagen innan vårt besök var det tre Rhodesian ridgeback-valpar som opererades för en ovanlig sjukdom. De hade oturen att drabbas av ett medfött fel, Dermoid Sinus, som är en missbildning från fosterstadiet där ett rör ligger från ryggraden ut mot huden. Att få valpar med DS är alla uppfödares skräck och ett seriöst avelsarbete har länge pågått för att valpar ska slippa födas med denna missbildning. Idag föds cirka 3 procent med detta och förr avlivades de flesta.
– Vår veterinär Martin kunde operera och rädda dem. Han är nog den enda i södra Sverige som gör dessa operationer. De hade fått åka till Uppsala för att operera annars. Det är väldigt kul att vi har denna kompetens på vår lilla klinik, säger Åsa.

Att många skaffat husdjur i coronatider är välkänt. Detta kan ha bidragit till vis del att det på senare tid blivit ett väldigt tryck på landets djursjukhus.
– Flera har till exempel fått stänga på nätterna på grund av personalbrist. Det är många som söker vård för sina djur helt enkelt. Veterinärer runt om i landet lider av överbelastning, höga krav och emotionell utbrändhet, compassion fatigue, vilket i längden fått många veterinärer att lämna den kliniska delen av yrket.

Veterinärsyrket är påfrestande på flera sätt.
– Att vara veterinär är på många sätt ett fantastiskt yrke, men i det dagliga jobbet kastas man mellan glädje, som i mötet med en ny söt valp, till sorg, för att man måste avliva ett sjukt djur eller ett gammalt djur som varit en älskad familjemedlem under lång tid. I varje möte känner man med djurägaren, i glädje eller sorg. Dessa tvära kast har har visat sig vara oerhört svåra för hjärnan att hantera med något som kallas compasion fatigue som följd, en form av emotionell utmattning, förklarar Åsa.

På Bjäre veterinärklinik försöker de hålla en god arbetsmiljö genom att de arbetar tillsammans, hjälps åt, fyller i åt varandra om den ena får ett extra knivigt fall eller hamnar i en akut operation.
– Vi vill kunna ge alla djuren och dess ägare den tiden och omsorgen som krävs. När vi bokar upp tider så ser vi till att vi har tid för grundliga utredningar så inga ska behöva stressas genom för att nästa djur står och väntar. Jag har till exempel alltid luckor i mitt schema för att det ska finnas tid för mig att hoppa in och hjälpa till när saker tar längre tid än planerat. Sen är det mycket administrativt som också måste få ta tid, förklarar Åsa.

Tycker ni att hund- och kattägare söker veterinärvård för ofta eller för sällan?
– Svårt att säga rent generellt men vad gäller tänderna så är det för sällan. Problemet är att ett djur kan ha tandproblem men den säger ju inte till om det. Den kanske äter och tuggar som vanligt men har stora problem samtidigt. Därför tycker vi att en veterinär ska kolla på tänderna då och då. För att uppmuntra till detta har vi alltid gratis tandkontroll. Inte med röntgen men visuellt.

Veterinärerna menar att de märker att det kan göra stor skillnad för djuren om vi tittar på dem då och då.
– Jag förespråkar alltid förebyggande vård. Det gör att många skador kan upptäckas sen ska man inte överdriva. Märker man att det blir mindre förändringar med djuret, det är tröttare än normalt eller fäller mer än vanligt, kan det vara bra att kolla till det.

Veterinärvård är dyrt och en av förklaringarna är att utrustningen de behöver ha är väldigt dyr.
– Det är mycket utrustning som behövs för att vi ska kunna utföra bra vård och våra specialister har långa utbildningar. Vi gör inga vinster att prata om utan verksamheten är helt enkelt dyr. Det är bra att så många är försäkrade, jag skulle säga att det är runt 90 procent. Att behöva sätta liv mot ekonomi är inte kul.

Förutom den nytillkomna specialistkunskapen så är kliniken även stolta över en nyutvecklad app för smartphones som de har där man kan följa vad som händer med ett djur under behandling.
– Man kan inte följa i realtid men vi uppdaterar när ingrepp gjorts och man får veta när ens djur är redo att hämtas. Man kan även chatta med oss via den.

Även om kliniken i Vejbystrand har vuxit med åren så är det inget mål att bli riktigt stora.
– Vi vill fortsätta vara en liten klinik som har stor kunskap och verkar lokalt. Folk som bor här på Bjäre är väldigt duktiga på att ta hand om sina djur. Det märker de av oss som jobbat på andra håll tidigare. Det är ett privilegium att få jobba i ett område där djuren tas om hand väl, avslutar Åsa.

Text & foto: Peter Jakobsson