BJÄRE 2025-04-09 KL. 11:38

”Vi är för dåliga på att prata pengar”

Av Carina Nilsson

Rekordmånga svenskar har skulder hos Kronofogden och Båstad är inget undantag.
– 387 personer i Båstad hade en skuld hos Kronofogden 2024. Det var en ökning med nästan åtta procent mot året innan. Folk märker av räntehöjningar, dyrare mat och el. Men det är också alldeles för lätt att låna till konsumtion, säger Björn Eriksson som är budget- och skuldrådgivare på Båstads kommun.

”Vi är för dåliga på att prata pengar”
Att ta snabblån och blancolån leder lätt till en ond spiral som gör att skulden växer snabbt. "Många tar en delbetalning som känns rimlig men betalar dubbelt upp i slutändan" säger Björn Eriksson som är budget- och skuldrådgivare. Foto: Bildbyrån

2024 fanns det nästan 437 000 personer i Kronofogdens register. Dessa var skyldiga sammanlagt 138 miljarder kronor. De 387 Båstadbor som fanns med i registret hade en sammanlagd skuld på 162 miljoner kronor.

– I Sverige ökade antalet skuldsatta personer med 4,7 procent men beloppet ökade med 18,8 procent. Det här är något som bekymrar regeringen och från den första mars i år kommer ränteavdragen för blancolån att minskas. Syftet är att få människor att ta färre blancolån men jag befarar att det kan få motsatt effekt i början då blancolånen blir ännu dyrare, säger Björn Eriksson.

Bolån är däremot sällan en anledning till att människor hamnar hos Kronofogden.

– Har du ett bolån har banken som regel en säkerhet i bostaden. Den yttersta konsekvensen om man inte kan betala blir att bostaden säljs på exekutiv auktion, men det leder oftast inte till att människor hamnar hos Kronofogden, säger Björn.

Allt fler svenskar hamnar hos Kronofogden på grund av skulder. Båstad är inget undantag. Foto: Kronofogden Pressbild

Antalet skuldsatta i Båstad ökade mer än i riket och i Skåne.

– Antalet skuldsatta ökade med 7,79 procent i Båstad. I Skåne var siffran 4,06 procent. Även beloppen ökade i Båstad med 14 procent jämfört med Skånesiffran på knappt 12 procent. Medianskulden i Båstad var 92 000 kronor och 88 000 i Skåne.

– Det är tuffare tider ekonomiskt och kreditbolagen gör för dåliga kontroller av människors betalningsförmåga. Svenska folket har svårt att räkna fram hur mycket extra som det verkligen kommer att kosta med lånen. Idag kan man lägga nästan alla lån eller kreditköp på månadsfaktura och delbetala i stället för att betala hela beloppet på en gång. Jag brukar visa ett exempel från Ellos, om man tar ett kreditköp på 20 000 kronor, kan man lägga det på en månadsavgift på exempelvis 648 kronor i månaden i fem år. Då blir slutsumman 38 800 kronor, vilket ger en effektiv ränta på 34,49 procent. Det är hisnande summor, säger Björn och fortsätter:

– Klarar man sedan inte sina delbetalningar, då får man ännu sämre villkor med extra avgifter och ännu högre ränta. Det blir väldigt lätt en ond spiral där skulden bara växer.

Anledningarna till att människor blir kraftigt skuldsatta kan vara flera såsom skilsmässa, arbetslöshet eller spelmissbruk. Företagare som har kursat är också en anledning.

– Att bli ensamstående med barn är traditionellt sett tufft ekonomiskt. Det kan också handla om att en person i en nära relation dör. Långvarig arbetslöshet eller sjukdom påverkar ekonomin mycket, säger Björn.

Människor hamnar också hos Kronofogden på grund av att man har förköpt sig.

– Vi har ett väldigt ha-begär idag, och det finns i alla samhällsklasser. Ibland jämför jag det med barn som säger: alla andra får och alla andra har. Man köper en elbil för att alla andra i kvarteret har en eller köper resor trots att man egentligen inte har råd.

Björn vill betona att det finns hjälp att få för den som får problem med sin ekonomi.

Många av dagens unga vet knappt vad kontanter eller betalkort är. "De har allt i mobilen" säger budget- och skuldrådgivare Björn Eriksson på Båstads kommun. Foto: Bildbyrån

– Vi är generellt sett för dåliga på att prata pengar i Sverige och att bli skuldsatt är förenat med mycket skam. Men alla kommuner har en budget- och skuldrådgivning och hjälpen är gratis. Många väntar alltför länge, jag har exempel på personer som kunde ha fått skuldsanering tre år tidigare om de bara hade kommit till oss, säger han.

Två grupper som är speciellt utsatta är unga och äldre.

– Dagens unga har knappt sett kontanter eller använt ett betalkort, de har allt i mobilen. Även i gruppen 65+ så ökade andelen hos Kronofogden med 18 procent förra året. Ansökningarna om skuldsanering ökade med sex procent i landet.

– Det måste bli svårare att låna pengar och de som lånar ut måste få högre krav på sig. Innan dess kan man inte vända utvecklingen, säger Björn.