Klik venligst
BJÄRE 2024-07-03 KL. 10:40

”Vi kommer inte att tumma på kvalitén”

Av Peter Jakobsson

Priset på kakao var under våren på rekordnivåer vilket med viss eftersläpning påverkar alla i chokladbranschen. Carina Lovén på Chocolaterian gör tusentals praliner i veckan men kommer inte att tumma på kvalitén bara för att råvaran blir dyrare.

”Vi kommer inte att tumma på kvalitén”
På Chocolaterian gör de 3 - 4 000 praliner i veckan. Kvalitén är det viktigaste så där kommer de hålla fast vid de bästa råvarorna även om de blir dyrare. Foto: Peter Jakobsson

I Sverige äter vi mer och mer choklad och samma sak är det i andra delar av världen, bland annat i Asien där efterfrågan på choklad ökat stort. Detta medför ändrade balanser mellan utbud och efterfrågan på kakao. Sen har klimatförändringar och krig påverkat skördarna negativt och för inköpare i Sverige är det tufft då chokladen handlas i dollar och svenska kronan är så svag.

Under våren rusade priserna på kakao till nya rekordnivån 10 000 dollar för att sedan falla ner lite igen. Men det är väldigt mycket högre än bara för ett år sedan då priset låg runt 2 500 dollar. Eftersläpningen på råvarupriset och vad det kostar för tillverkare att köpa in kakaobaserade råvaror börjar nu komma och det påverkar de flesta som är i chokladbranschen.

Carina Lovén som driver Chocolaterian på Norrviken har även egen tillverkning av praliner, bakverk och Gelato där det ingår mycket choklad. Hon ser prisökningen på kakao som bara en av alla tråkiga förändringar som varit på senare tid.

– Det har varit många kriser som påverkat oss som sysslar med livsmedel och serveringar på senare tid. Pandemi, krig, inflation med mer som gjort det både svårare och dyrare för oss att driva våra verksamheter, konstaterar hon.

Carina Lovén med några praliner på Chocolaterian i Norrviken. Foto: Peter Jakobsson

Just kakaopriset har hon även känt att det ökat då det avspeglar sig i den chokladråvaran hon köper till pralintillverkningen.

– Kakaopriset har påverkats av klimatförändringar, bränder, sjukdomar och sånt där det odlas. Följderna kommer senare och för mig så tror jag att inköpen blir dyrare till hösten.

Carinas praliner är nu ett inarbetade på marknaden så det rullar på ändå.

– Nu gör vi runt 3 000 – 4 000 praliner i veckan så det rullar på. Vi har haft samma priser på dem under flera år men nu kommer jag nog bli tvungen att höja priset lite på praliner och chokladbakverk. Men praliner är en lyxprodukt och kanske blir de ännu mer så nu. Sen är det viktigt att man verkligen goda saker att njuta av när de kostar en del, påpekar Carina.

Det går åt mycket choklad till alla praliner och bakverk de gör. Foto: Peter Jakobsson

Hon ser dock att det finns andra tillverkare av chokladprodukter som kanske byter ut råvaror när de blir dyrare.

– Alla borde kolla på innehållsförteckningar för att se att det fortfarande är bra råvaror i det som man köper. En del stora tillverkare kanske tullar på ingrediensernas kvalitet nu när det blir så mycket dyrare. Vi kör dock med samma råvaror och recept. Känns viktigt att inte vi inte tummar på kvalitén, säger Carina.

Bara fantasin sätter gränser för vilka smaker det går att göra praliner i. Sen kräver det ju kunskap om vad som blir gott. Foto: Peter Jakobsson

På Chocolaterian i Norrviken är det en strid ström av gäster så verksamheten rullar på bra.

– Vi har inte justerat priserna så mycket, lite på viss mat men vi har fått skära lite i marginalerna för att inte höja för mycket, säger Carina.

Varit gynnsamt väder för serveringen under försommaren.

– Under juni ökade vi försäljningen med 20 procent. Lite halvdåligt väder är det bästa, då kommer de till oss. Vi har haft fullt på Chocolaterian nästan varje dag, avslutar Carina som ser ljust på framtiden i chokladbusinessen.

Stort ubud av praliner finns på Chocolaterian. Foto: Peter Jakobsson