BJÄRE 2023-09-29 KL. 08:00

Vi slänger mat för 700 kr i månaden

Av Peter Jakobsson

I dag den 29 september infaller den Internationella matsvinnsdagen som uppmärksammar matsvinnet och dess påverkan på klimatet. Enligt en ny undersökning slänger personer i Västsverige i genomsnitt 17 procent av sina inhandlade matvaror till ett värde av nära 700 kr per månad. Stjärnkocken Paul Svensson ger tips för att undvika svinn.

Vi slänger mat för 700 kr i månaden
Paul Svensson har många tips för att undvika matsvinn. Foto: Håkan Gustafsson

Enligt en ny undersökning av HelloFresh och Censuswide spenderar personer i bosatta Västsverige i genomsnitt 3939 kr på mat i månaden. Ett belopp som trots det svåra ekonomiska omvärldsläget inte hade behövt vara så högt. Nära en femtedel (17%) av maten som inhandlas, motsvarande 669 kr, hamnar nämligen i soptunnan. Personer bosatta i Västsverige slänger däremot mindre än både det svenska genomsnittet, som är 20 procent och 782 kr, och Stockholmssnittet som är betydligt högre, 25 procent och 959 kr.

Stjärnkocken och hållbarhetsförespråkaren Paul Svensson är väldigt engagerad i matsvinnfrågan.

– Det finns nog inget lättare sätt att bli mer klimatsmart än att sluta slänga mat. Oavsett vad det är eller hur råvaran är producerad så slänger man alla leds resurspåverkan när man släpper något i soptunnan. Det är rent slöseri med både naturens och egna tillgångar, säger han.

Paul Svenssons tips för att undvika matsvinn

1. Organisera smart i kylskåpet: Matens hållbarhet påverkas av kylskåpets olika temperaturzoner. Kylskåpsdörren är varmast och ska därför användas till mat som kan hålla länge, eller mat som du förbrukar snabbt. Den nedre hyllan är kallast och lämpar sig bäst för kött, fisk, fågel och oöppnade mejeriprodukter. Separera grönsaker och frukt för att undvika påskyndad mognad.

2. Planera måltider: Ha en bestämd dag där du planerar veckans måltider och portioner. Genom att planera i förväg får du större koll på hur mycket matvaror som behöver handlas och vad du redan har hemma. Genom att ha en plan undviker du också onödig spontanshopping.

3. Köp mat ofta: Att köpa storpack kan kännas mer ekonomiskt, men maten hinner lätt bli dålig innan den hinner ätas.

4. Titta, lukta, smaka: stirra dig inte blind på bäst-före-datum. Mat kan oftast användas lite längre än vad som står på förpackningen. Titta, lukta och smaka för att avgöra.

5. Dela upp och frys ner: Att laga storkok kan vara en bra idé, men bara om du äter upp all mat. Dela upp resterna och frys ner i matlådor.

6. Använd alla delar: Utforska nya recept och användningsområden för vanligtvis bortkastade matrester. Överbliven mat kan enkelt göras till exempelvis en omelett, wok eller smoothie. Låt fantasin flöda!