Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2017-09-15 KL. 13:23

”Vi vet vilka som gör inbrotten”

”Vi vet vilka som gör inbrotten”

Bostadsinbrotten i Båstad har över en längre tid en ökande kurva. Till antalet blir de fler och fler men tillvägagångssättet är även annorlunda nu mot förr. Bjäre NU träffade kommunpolisen Axel Johansson för att diskutera bostadsinbrott.

Vet ni vilka som gör inbrotten?
– Ja, till viss del. Det finns tre olika typer som gör detta. Det är de stora ligorna som är specialister på bostadsinbrott och de kommer mest från gamla Östeuropa och Balkan. De kör runt i två-tre dagar och gör mängder med bostadsinbrott och sen lämnar de landet. Det är konstaterat av rikskriminalpolisen. Sen har vi missbrukarna som gör inbrott och de plockar vi oftast ganska fort. Om inte vid första tillfället så vid nästa. Sen har vi de som gör detta yrkesmässigt. De har kommit på att det finns mycket pengar i det vilket beror på att folk nuförtiden har väldigt mycket värdeföremål hemma. Guld, smycken och silver är förhållandevis lätt att omsätta till kontanter.

Vad gör ni för att få tag på tjuvarna?
– I den operativa verksamheten försöker vi identifiera kända konstellationer som sysslar med den verksamheten. Vi har en underrättelsetjänst som patrullerar och stoppar bilar nattetid och även dagtid. Vanligaste tiden för bostadsinbrott är mellan 18-23. Det är inte på nätter som många tror. De som jobbar med bostadsinbrott professionellt känner till vår verksamhet. De vet vilka som är våra bilar, även civilbilarna. De kan byta bil flera gånger per natt när de är ute och rekar vilket gör det svårt att följa dem. Men vi har ganska bra koll på vilka det är och några är hemmahörande i kommunen. Det finns också en konstellation i södra Halland som är väldigt aktiva här. Vår målsättning är att l¶sa problemet eller skrämma bort dem och göra livet svårt för dem.

Har ni tillräckligt med resurser?
– Hade jag fått fria händer och obegränsade resurser hade jag kunnat minska bostadsinbrotten i Båstads kommun med 50% över en natt, säger Axel lite skämtsamt men ändå allvarligt.
– Men nu jobbar vi med de medel vi har och det är politiken som ytterst styr vilka resurser polisen får.

Hur skyddar man sitt hem mot inbrott på bästa sätt?
– Med bra lås, larm, belysning och DNA-märkta saker är det väldigt liten sannolikhet att du får inbrott. Så är det bara. Det visar statistiken. Att bryta sig in i en villa är inte svårt så det handlar om ifall det är värt det för bovarna. Vi har vid flertalet tillfällen sett att tjuvar brutit sig in i hus ett, två och tre på gatan men hoppat över hus fyra för där är det larm och märkning sen har de fortsatt till hus fem. För har du ett bra skydd gå de vidare till ett annat hus. Så är det.

TEXT OCH FOTO: Peter Jakobsson