BJÄRE 2022-07-20 KL. 09:45

”Vi vill göra sporten så tillgänglig som möjligt"

Av Erik Persson

2017, samma år som Christer Nilsson tillträde som ordförande, passerade Bjäres Bågskyttesällskap 25 år som förening. Det var då idéen föddes, att arrangera en bågskyttetävling som både kunde tala till den erfarne skytten samtidigt som man ville få fler att upptäcka sporten.

”Vi vill göra sporten så tillgänglig som möjligt
På bild, Christer Nilsson, Bjäre Bågskyttesällskaps ordförande. Foto: Erik Persson

– Vi ville planera något utöver det vanliga inför vårt jubileum, där vi både kunde tala till den professionella skytten, så som den glada amatören. Vi landade i att göra en kul grej utav bygdens varumärke, potatisen, och på den vägen föddes Pärejakten – En tävling och tradition som vi nu blivit starkt förknippade med.

Tävlingen som äger rum sista söndagen i juli är en så kallad 3D-tävling, där man utmed en slinga finner 24 olika mål i form av djur, gjorda utav ett gummiliknande material som gör att pilarna fastnar.

– 3D-skyttet går kortfattat ut på att träffa de tredimensionella djuren i plast som finns uppställda längs jaktstigen i skogen. En upplevelse som kan göra att man hajar till ordentligt när man får syn på något av de naturtrogna gummidjuren bland träden. Alla ens sinnen är på helspänn och kräver verkligen full koncentration. Otroligt kul, säger ordförande Christer.

– Att tävla eller träna är också en riktig naturupplevelse. Jag skulle vilja påstå att vi har en av Sveriges vackraste tävlingsområden här på Bjäre, med fantastiska vyer utöver Båstad åt ena hållet och Kattvik åt det andra, fortsätter Christer.

Sporten som har en lång historia, får oftast mest publicitet vart fjärde år under det olympiska spelen, där dessutom Sverige genom åren har tagit hem en och annan medalj – Men under resterande tid hamnar dessvärre sporten i skymundan med ett förhållandevis litet antal regelbundna utövare. En trend ordföranden dock har sett förändrats på sistone.

– Bågskytte har varit en ganska undanskymd sport, men inom Sveriges föreningar finns ett gediget intresse med flera duktiga, engagerade skyttar.


Tungan rätt i mun. Foto: Erik Persson


– Sedan jag tog över ordförandeposten och vi började arrangera Pärejakten, har vi sett ett växande antal medlemmar allteftersom vi börjat synas mer och mer. Jag vill tro att mycket av vår tillväxt kan bero på vårt fokus på glädje och gemenskap utan att ha kompromissat med klubbens seriösitet.

Med en god kontakt med Svenska Bågskytteförbundets generalsekreterare, Cenneth Åhlund, och sponsring ifrån bland annat Bjäre Chips, har bågskytteföreningen visat sig vara ett drivet sällskap.

– Vi i föreningen vill göra sporten så tillgänglig som möjligt och tror starkt på att när man väl har testat bågskytte, är det svårt att sluta. Det är därför vi valt att synas på till exempel Pärans Dag och Förslövs Karnevalen. Vi har dessutom ett samarbete med kommunen, där ungdomar får besöka oss gratis och testa på.

Nu närmar sig årets Pärejakt, den 31 juli, och bågskytteklubben hoppas på en fortsatt god tillströmning av nya medlemmar och en spännande tävling.