BJÄRE 2022-07-24 KL. 09:30

Vikten av sommarläsning under lovet

Av Erik Persson

Skolan har under de senaste åren blivit allt mer omdiskuterad på grund av de varierade resultaten bland landets grundskolor, och mycket av utvecklingen tyds kunna härledas till den försämrade läsvanan bland allt för många av dagens ungdomar.

Vikten av sommarläsning under lovet
På bild, Joakim i Bjäre Bokhandel. Foto: Erik Persson

Att börja läsa tidigt i livet har visat sig gynna barn på flera olika sätt, både i vardagen, skolgången och det senare arbetslivet. Forskning visar att barn som läser regelbundet kan få en allmänt bättre intellektuell förmåga, något som är dem till fördel genom hela livet.

Därför kan det långa sommarlovet både bli ett tillfälle för ökat intresse, förbättrad läsförståelse eller tvärtom innebära ett skoluppehåll som gör att man tappar sin ”läskondition”.

För att få en bättre uppfattning om hur situationen på bygden ser ut, besöktes den lokala bokhandeln där försäljningen märkts av på olika sätt.

– Vi ser fortfarande att tjejerna besöker oss oftare än killarna, men inte med samma stora skillnad som förr, säger Joakim på Bjäre Bokhandel.

– En annan trend vi noterat är antalet ungdomar som efterfrågar och vill läsa på engelska. Flera av kunderna beskriver att man ofta följer kända profiler från runt om i världen på sociala medier, och på så vis blir rekommenderad engelskspråkiga böcker, fortsätter Joakim.

Vad skulle du säga har mest påverkan för ett ökat intresse av läsning?

– Jag tror att det viktigaste är berättelsen. Så länge berättelsen fångar ungdomarnas uppmärksamhet, kommer de vilja fortsätta att läsa. Det visar inte minst Harry Potter-böckerna, som är flera hundra sidor tjocka. Det som J.K. Rowling har gjort för barns läsning är ovärderligt kan jag tycka, avslutar Joakim.

Med ett stort utbud av böcker och ett växande intresse för ljudböcker, kan samtidigt Statistiska Centralbyrån rapportera att var tredje person i Sverige aldrig läser böcker.

Därför har vi samlat några sommaralternativ som förhoppningsvis kan väcka ett intresse bland dagens barn och unga vuxna, och få fler att upptäcka tjusningen med en god bok i sommar.

Musse & Helium – En oväntad vändning. 6-9 år.

Skurkskolan – Skurkarnas Skurk. 9-12 år.

Heartstopper, Volume 1, av Alice Oseman – 12-15 år.

En av oss ljuger, av Karen M McManus – Unga vuxna.