Klik venligst
BJÄRE 2020-01-19 KL. 09:19

Vinnande vinmakeri i Sydafrika

Vinnande vinmakeri  i Sydafrika

Kommer ni ihåg Clas Runnberg? Vi skrev om honom i höstas, när han och lagkamraterna på sommelierkursen vann en tävling med vinmakning i Sydafrika som pris.

– Det var fantastiska dagar på KWV:s anläggning i Paarl…
Clas Runnberg låter fortfarande helt tagen, fastän det är flera veckor sedan han kom hem. Tillsammans med Marie Vigetoft och Peter Harletun i laget Gustibus lyckades de göra en vinblandning, en blend, som tog dem ända till Sydafrika. Det legendariska vinhuset KWV, med flaggskeppet Roodeberg, utlyser regelbundet tävlingar i Sverige för att få fram nya spännande viner.

Gustibus testade sig fram till 35 procent Cabernet Sauvignon, 35 shiraz, 25 Petit Verdot och fem procent Petite Sirah. ”Gott!” sa KWV-folket och räckte fram biljetterna med avfärd den 25 november.
– De tog hand om oss på ett fantastiskt sätt. Hämtade oss på flygplatsen, och efter en snabb lunch fördes vi direkt ut till den gigantiska anläggningen.

Skåningarna hänvisades till en liten avdelning där specialsortimentet tillverkas. Där väntade åtta stora träfat à 300 liter.
– Nu blev vi lite nervösa, berättar Clas Runnberg. Det fanns nämligen olika varianter av varje druva, och vi skulle inte bara välja ut de godaste utan också snabbt komma på vilka varianter som passar bäst ihop. Vi ville ju gärna ha hjälp av experterna, men chefsvinmakaren Wim Truter bara log och sa: ”It is your wine, your decision.” Lite svettigt… Vi skulle tillverka ett premiumvin i standardsortimentet, med de här proffsen som följde varje steg vi tog. De var skönt att vi var tre stycken – vi höll oss väldigt nära varandra.



Vinnande laget. Laget Gustibus: Marie Vigetoft, Clas Runnberg och Peter Harletun testar sitt vinnande vin i skönast tänkbara omgivning, KWV i Sydafrika.

När vinerna väl var utvalda fick svenskarna en genomgång av tekniken. Hur kranar skulle placeras och vridas, och med vilken hastighet vinerna fick flöda. Exakt mängd från de olika faten skulle pumpas in i en rostfri tank på drygt 1 600 liter.
– Vi fick verkligen sköta det helt själva. Det var som en stafett, där varje moment skulle ske i precis rätt ögonblick för att klicka in i nästa.

En liten motor inne i tanken blandade vinerna under några minuter. Därefter var det dags för provsmakning.
– Det var stort, men oj, så nervöst! Vi var alldeles stumma i struparna, och hade svårt att känna något alls. Men så testade Truter och de andra experterna, och vi fick mycket beröm. Först då vågade vi slappna av och kunde verkligen smaka på vårt vin.

Andra dagen fick vinet vila, och det var dags för utflykt i vingårdarna. Guide var Marco Ventrella, chef för odlingarna.
– I Sydafrika är det en utmaning att få vattnet att räcka till, förklarar Clas Runnberg. Men de torra somrarna minimerar risken för mögelangrepp. En stor fördel vid ekologisk odling. Vi fick också besöka anläggningens dagis och förskola. KWV är Fair Trade-certifierat och tar stort ansvar för vingårdsarbetarna.

Tredje dagen gick vinet igenom ett enkelt och skonsamt filter, och dagen därpå, innan det var dags för hemfärd, buteljerades det.
– Vi fick de första flaskorna, att ta med hem. Då var det svårt att hålla tårarna tillbaka.

De fick skriva sina signaturer på ett stort papper. Dessa ska digitaliseras och sedan tryckas på etiketterna. Systembolaget kommer att köpa in minst 800 magnumflaskor till specialsortimentet, och de anländer troligen andra kvartalet nästa år.
– Vinet går att avnjutas direkt men vinner på att lagras i ett eller två år. Och vi fick veta att det kommer att hålla i minst tio, tolv år.

Text: Erica Elmberg
Foto: Raphael Cameron