BJÄRE 2023-10-02 KL. 13:00

Vinterdäck på A-traktorer är nu lagkrav

Av Peter Jakobsson

Från den 1 december gäller att även A-traktorer ska ha vinterdäck när vinterväglag råder. Detta är en av de nya reglerna som ska öka säkerheten kring fordonen.

Vinterdäck på A-traktorer är nu lagkrav
Nu är det lagkrav på vinterdäck på A-traktor från 1-dec till 31-mars när vinterväglag råder. Foto: Bjäre NU/Arkiv

A-traktorer har blivit populärare de senaste åren och antalet fordon som är ute och kör har ökat. Med det har även antalet olyckor med A-traktorer ökat och i flera fall har personer skadats allvarligt. Därför har reglerna kring fordonen ändrats för att öka säkerheten.

En av de nya reglerna är att från och med i vinter gäller krav på vinterdäck för A-traktorer. Regeringen har nu fattat beslutet om en ändring i trafikförordningen som träder i kraft den första december 2023.

– Nu kommer samma regler gälla för användning av vinterdäck för A-traktorer som för personbilar och det ökar säkerheten på vägarna. Regeringen fortsätter att skärpa reglerna för A-traktorer samtidigt som vi värnar A-traktorn i Sverige och EU, förklarar infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson i en pressrelease från regeringen.

De nya reglerna innebär att en A-traktor vid färd på väg ska vara försedd med vinterdäck eller likvärdig utrustning den 1 december-31 mars när vinterväglag råder.

Den 31 augusti 2023 började en rad andra nya regler att gälla för A-traktorer. Reglerna innebär att passagerare ska färdas på en plats som är avsedd för passagerare, det får sitta endast en passagerare per sådan plats, den som färdas i en A-traktor ska använda bälte och högsta tillåtna hastighet är 30 kilometer i timmen.