Klik venligst
BJÄRE 2022-01-03 KL. 07:10

VKIF startar ett nytt herrlag i division 6

Av Peter Jakobsson

För att kunna erbjuda mer spel- och matchtid startar nu Västra Karups IF ett nytt fotbollslag som ska spela i div6. Spelare på olika nivåer kan då rotera mellan olika grupper i sin fotbollsutveckling.

VKIF startar ett nytt herrlag i division 6
Jens Nygren, Per Lindström och Sven-Bertil Bergström vill att de två lagen ska kunna ge mer speltid åt spelarna.

Ungdomslagen har spelare upp till 15 år och sedan är tanken att de ska komma upp i seniorverksamheten där klubben har ett lag i div4.
– Vi behöver kunna erbjuda matchträning för de som kommer upp i seniorverksamheten och b-lagsserien är inte optimal att utvecklas i. Det blir lite få matcher och ibland på dumma tider. Det nya laget i div6 blir en brygga mellan juniorverksamheten och spel i div4, förklarar Jens Nygren som är ordförande i VKIF och fortsätter.
– Det ska vara ett bra erbjudande till 16-åringar så de inte slutar spela fotboll för att det är för stort steg till division4-spelet. Vi vill hålla den högsta nivån som möjligt i vår seniorverksamhet. Får man inte speltid kommer man inte utvecklas och med laget i div6 kommer vi kunna erbjuda detta till fler. Med damerna har vi redan gjort på detta sätt för två år sedan och det har fallit ut väl.

Sven-Bertil Bergström är huvudtränare för herrseniorerna och ser att det inte är optimalt med b-lagsserien.
– För ungdomarna som tar steget till seniorer tycker vi det är roligare att kunna erbjuda spel i en riktig serie och inte en b-serie. Då får de spela på helgerna i stället för vardagskväll, säger han.

B-lagsserien har haft svårt att få till matcher över huvud taget.
– Förra säsongen var det väl nio matcher och det är för lite för att kunna utveckla spelare. I div6 ska det väl bli en full serie med 22 matcher. Sen kommer matcherna att vara geografiskt närmre vilket underlättar, säger Sven.

Spelarna i båda lagen kommer att träna tillsammans.
– Spelare ska på detta sätt lockas att bli bättre för att kunna platsa i div4-laget, säger Sven-Bertil.

Även om spelarna kommer träna tillsammans kommer de ha varsin huvudcoach. Kvar för div4-laget är Sven-Bertil och till nya div6-laget blir det Tony Andersson.
– Vi kommer båda vara nära alla spelare och ha dialog om vilka spelare som passar var, säger Sven-Bertil.

Tanken med nya laget är att ge spel- och matchtid men visst finns ambitioner att vinna matcherna också när seriespelet drar i gång.
– Vi ska väl i alla fall lyckas vara i övre hälften av tabellen, säger Sven-Bertil.

Pandemin har påverkat idrottsutövandet men suget finns kvar att spela hos spelarna.
– Nu håller vi tummarna att det kan bli ett lite mer normalt fotbollsår nästa år, det har varit två kämpiga år nu, konstaterar Sven-Bertil.
– Vi har dock varit förskonade och kunnat hålla igång vår verksamhet och haft många aktivitetstillfällen men att inte kunna spela i serierna som vanligt tröttar ut spelarna. Det tråkiga har också varit att vi inte kunnat umgås som vanligt runt träningarna, inga läger, inte byta om tillsammans och inga andra sociala tillställningar. Vi hoppas det kan bli lite mer normalt nu i april då det drar i gång, säger Jens.