BJÄRE 2017-03-01 KL. 19:19

Willab satsar på solceller

Willab satsar på solceller

I Östra Karup har Båstads kraftfullaste solcellsanläggning i dagarna tagits i drift och kommer ge Willab Garden en rejäl besparing på elkostnaden.

De 350 solpanelerna täcker 700 kvm på taket och är av absolut senaste teknologi. Totalt har de en toppeffekt på drygt 105 kW vilket kommer ge Willab Garden 103 000 kwh el per år. Detta garanterar företaget Save by Solar som sålt anläggningen och hanterat allt från projektering till färdig driftsättning. För Willab innebär det att panelerna kommer stå för runt 20% av elen som förbrukas i butik, lager och kontorsutrymmen på årsbasis. De soliga sommardagar då butiken och kontor har stängt kommer anläggningen generera ett överskott som säljs tillbaka till nätet vilket ger Willab en intäkt och solelen kan då användas av andra.
– Miljöaspekten är viktig och att samtidigt kunna göra en besparing på elräkningen känns väldigt bra. Det ska bli spännande att få anläggningen i drift, säger Anders Williamsson, VD på Willab Garden.

I Sverige lyser inte solen från klarblå himmel året runt men faktum är att solceller är effektiva här, speciellt i södra Sverige. 100 mil söderut i trakten kring München i södra Tyskland är det endast ca 8-10% mer effektivt med solceller. Att få till en större anläggning från idé till drift är inte helt lätt. Regelverken kring installationer av större solcellsanläggningar är komplicerad. Många turer med myndigheter krävs för att få alla tillstånd på plats.
– Kommunen har varit väldigt hjälpsamma och skött ärenden kring bygglov och tillstånd väldigt bra. Willabs stora tak i perfekt läge är gynnsamt för elproduktion, säger Hugo Larsson, grundare av Save by Solar.
Save By Solars grundare Hugo Larsson och Willab Gardens VD Anders Williamsson.

Bra miljösatsning tycker vi på Bjäre NU och undrar vilket företag som ska anta utmaningen att installera nästa största solcellsanläggning på halvön.

OM SOLCELLERSolceller anses vara den mest miljövänliga energikällan. Solceller omvandlar solens strålar till elektrisk energi. En solcellsanläggning har inga rörliga delar och kräver inget bränsle för att producera elektricitet. Elektriciteten från solcellerna är miljövänlig, lokalproducerad och minskar behovet av köpt el vilket sparar pengar från elräkningen.
Enligt SMHI har Båstad en årlig solinstrålning på ca 1000 kWh per kvadratmeter.

TEXT & FOTO: Peter Jakobsson