Klik venligst
BJÄRE 2020-04-04 KL. 12:41

Ytterligare ett steg till mot ökad djurvälfärd

Ytterligare ett steg till mot ökad djurvälfärd

Hos Bjärefågel i Torekov arbetar de för att ständigt ligga i framkant vad gäller kycklinguppfödning. Nu har de tagit ytterligare ett stort steg framåt genom att börja föda upp Ranger Gold.

– Vi byter till långsamt växande Ranger Gold-kycklingar som har mycket fina betyg både vad gäller djurvälfärd och livsmedelskvalitet, säger Per-Olof Ingemarsson, vd för Bjärefågel i Torekow AB.

Bytet av kyckling är fortsättningen på den resa som Bjärefågel började i årsskiftet 2014–2015, då de blev först i Sverige att föda upp den långsamt växande Rowan Ranger-kycklingen. Nu tar de det upp ytterligare en nivå.
– Bjärekyckling-konceptet har alltid fokus på djurvälfärd och hållbarhet. Ser vi att det är möjligt att göra förändringar mot något bättre så gör vi det.



Bröderna Per-Olof Ingemarsson och Martin Ingemarsson har drivit Bjärefågel i 20 år.

Att valet föll på just Ranger Gold är ingen slump. Fågeln är en kombination av en brunfjädrad Ranger-hona som ger utmärkt reproduktion och en Gold-tupp som levererar enastående prestanda för robusthet samt ben- och fothälsa. Kycklingen är dessutom godkänd av flera djurskyddsorganisationer som Better Life label i Holland, Tierschutzlabel “Für Mehr Tierschutz” i Tyskland och RSPCA Assured i Storbritannien.

De första Ranger Gold-kycklingarna har redan satts in i ett av Bjärefågels uppfödningsstall. I månadsskiftet mars-april börjar den nya uppgraderade Bjärekycklingen att säljas i butiker runt om i Sverige, samt serveras på menyerna hos de många restauranger och salladskedjor som har valt Bjärekyckling.
– Vi ställer höga krav på oss själva, både vad gäller hållbarhet och djurvälfärd och det gör även våra kunder, säger Per-Olof Ingemarsson.

De nya Ranger Gold-kycklingar passar bra in i Bjärefågels koncept. Bjärekycklingar har dubbelt så mycket yta per fågel i stallet, jämfört med vad som är tillåtet. Det är också Sveriges enda klimatcertifierade kyckling.
– Våra Bjärekycklingar äter ett GMO-fritt vegetabiliskt foder baserat på närodlad majs. All uppfödning sker på eller nära Bjärehalvön för att minska transporterna. När vi lyfter våra fåglar omsluter vi varje enskild kyckling med två händer om kropp och vingar för att minimera skador och stress, förklarar Per-Olof.

TEXT: PETER JAKOBSSON
FOTO: BJÄREFÅGEL